Jak przygotować zioła?
Preparaty na bazie ziół są różne. Najczęściej stosuje się je doustnie, ale niektóre służą do robienia okładów i kompresów. Gorący kompres przygotowujemy mocząc czystą, lnianą albo bawełnianą ściereczkę w gorącym naparze albo odwarze z ziół. Przykładamy na dotknięte dolegliwością miejsce i przykrywamy plastikową folią, a następnie owijamy ręcznikiem, żeby jak najdłużej utrzymać ciepło. A gdy kompres ostygnie albo przykładamy na niego gorący termofor, albo zmieniamy na nowy.
Zazwyczaj zioła przyjmuje się 3 razy dziennie. Warto wiedzieć, że zioła pobudzające apetyt i proces trawienia przyjmujemy przed jedzeniem, silnie działające i podrażniające przewód pokarmowy - po posiłkach, zaś wykrztuśne - między posiłkami.
Wyróżniamy:
- nalewka - do jej przygotowania najczęściej służą zioła jednorodne, suszone, rzadziej produkty świeże; w praktyce wygląda to tak, że zalewamy odpowiednią ilość surowca wódką albo spirytusem i pozostawiamy przez określony czas do naciągnięcia; potem odcedzamy; nalewki najczęściej dozuje się kroplami, dodając do wody albo przyjmując na cukrze; nalewki nie mogą być stosowane przy niektórych schorzeniach
- napar - to najprostsza i zarazem najczęściej spotykana forma; często bywa nazywany ziołową herbatą; wystarczy zalać ustaloną ilość rozdrobnionego surowca określoną ilością wrzątku i pozostawić na pewien czas pod przykryciem do naciągnięcia; po odcedzeniu wypijamy
- odwar - najczęściej jest sporządzany z takich surowców jak kora czy korzenie, dlatego ważne, żeby surowiec był starannie rozdrobniony i zalany odpowiednią ilością zimnej albo gorącej wody, a następnie gotowany przez ustalony czas (najczęściej 10 do 30 min); wypijamy w ściśle określonych dawkach po odcedzeniu
- soki - sporządzane z owoców, np. z malin, borówki, ziela pokrzywy
- syropy
- wyciąg zimny - aby go otrzymać należy zalać zioła zimną albo letnią przegotowaną wodą i zostawić na pewien czas
Przeciętne ziele - czyli kwitnące pędy i liście - tracą swoje wartości mniej więcej po roku od momentu zbioru, korzenie, kora i nasiona po 2-3 latach. Wyjątek stanowi kora kruszyny, która dopiero po roku przechowywania nabiera pożądanych właściwości.
Komentarze
Prześlij komentarz