E na opakowaniu
Litera E na opakowaniu oznacza, że dodatek do żywności spełnia europejskie normy. Z kolei 3- i 4-cyfrowe numery to kod poszczególnych substancji. I tak:
- barwniki oznakowano od E-100 do E-199
- substancje konserwujące od E-200 do E-299
- przeciwutleniacze i regulatory kwaśności od E-300 do E-399
- substancje stabilizujące, zagęszczające, emulgujące, stosowane na powierzchniach wyrobów od E-400 do E-499
- pozostałe (np. środki spulchniające) powyżej E-500
Substancje dodatkowe mogą być szkodliwe dla zdrowia. Oto lista najbardziej podejrzanych:
- barwniki syntetyczne:
- E-102 -> (tartrazyna) dodawana do oranżady, deserów w proszku, sztucznego miodu; szkodzi astmatykom oraz osobom uczulonym na aspirynę, a u niektórych osób powoduje nadpobudliwość
- E-110 -> (żółcień pomarańczowa) znajduje się w marmoladach, w żelach, gumach do żucia, w powłokach tabletek; może wywoływać różne reakcje alergiczne szczególnie u alergików, np. pokrzywkę, duszności
- E-124 -> (czerwień koszenilowa) dodawana do wędzonych ryb, budyniów, cukierków owocowych; szkodzi osobom uczulonym na aspirynę
- E-133 -> (błękit brylantowy) znajduje się w warzywach konserwowych; powinny unikać go osoby z zespołem jelita nadwrażliwego oraz innymi schorzeniami przewodu pokarmowego
- E-154 -> (brąz FK) dodawany do wędzonych śledzi i niektórych konserw rybnych; jeśli spożywamy te produkty zbyt często i w dużych ilościach, to brąz FK odkłada się w nerkach i w naczyniach limfatycznych
- konserwanty:
- E-210 -> (kwas benzoesowy) zawarty w galaretkach, w sokach owocowych, w napojach bezalkoholowych, margarynie, piwie; u niektórych osób podrażnia śluzówkę żołądka i jelit oraz wywołuje swędzącą wysypkę
- E-249 (azotyny potasu) i E-250 (azotyny sodu) - > używane do peklowania mięs; mogą powodować tworzenie się rakotwórczych nitrozoamin
- E-220 do E-228 -> (siarczyny) są w konserwach, w owocach kandyzowanych, w sokach owocowych, w winie, w skórkach owoców cytrusowych, w wiórkach kokosowych; u osób wrażliwych mogą wywołać nudności i bóle głowy
- substancje zakwaszające:
- E-260 -> (kwas octowy) zawarty w owocach i warzywach marynowanych oraz w sosach jest źle tolerowany przez osoby o delikatnym żołądku
- E-508 (chlorek potasu), E-509 (chlorek wapnia), E-511 (chlorek magnezu) -> znajdują się w przyprawach; w dużych ilościach działają przeczyszczająco; powinny zrezygnować z nich osoby mające chore nerki i wątrobę
- E-517 -> (siarczan amonu) obecny w wielu artykułach; w większych stężeniach może być przyczyną biegunek
- E-525 -> (wodorotlenek potasu) dodawany do konfitur i galaretek; może wywoływać bóle jelitowo-żołądkowe
- preparaty zagęszczające i żelujące:
- E-407 -> (karagen) może przyczyniać się do owrzodzenia jelit
- preparaty zastępujące cukier:
- E-420 (sorbitol), E 421(mannitol) -> spotykane najczęściej w żywności dla diabetyków; po spożyciu większych ilości tych substancji można dostać bólów brzucha i biegunki
- E-951 (aspartam) i E-954 (sacharyna) -> obie substancje nie są polecane osobom z wrażliwym przewodem pokarmowym
Komentarze
Prześlij komentarz