szparagi
Szparagi są podziemnym pędem rośliny, którą trzeba zebrać nim ukaże się na powierzchni ziemi. Najpopularniejsze są szparagi białe, rzadsza jest odmiana zielona, popularna we Francji. Za wykwintną uchodzi z kolei odmiana fioletowa.
Niewątpliwą zaletą szparagów jest to, że są one niskokaloryczne, a przy tym pożywne. Zawierają sporo białka, a także witaminy C, z grupy B, K, jak również żelazo, magnez, fosfor, potas i selen. W zielonych pędach dodatkowo znajduje się witamina A.
- zwiększają krzepliwość krwi
- zapobiegają pękaniu naczyń włosowatych
- poprawiają pracę układu pokarmowego
- działają moczopędnie i łagodnie przeczyszczająco
- zawierają związki purynowe, których powinny się wystrzegać osoby z dolegliwościami nerek oraz dną moczanową
- można je podawać jako przystawki albo dodatki do drugiego dania
- przyrządza się z nich zupy, najczęściej typu krem
- są składnikiem sałatek
- dobrze komponują się z sosami gorącymi i zimnymi
- można je polać odrobiną oliwy i skropić sokiem z cytryny albo posypać ziołami
- Francuzi jadają szparagi polane sosem na białym winie
Niewątpliwą zaletą szparagów jest to, że są one niskokaloryczne, a przy tym pożywne. Zawierają sporo białka, a także witaminy C, z grupy B, K, jak również żelazo, magnez, fosfor, potas i selen. W zielonych pędach dodatkowo znajduje się witamina A.
właściwości:
- zwiększają krzepliwość krwi
- zapobiegają pękaniu naczyń włosowatych
- poprawiają pracę układu pokarmowego
- działają moczopędnie i łagodnie przeczyszczająco
- zawierają związki purynowe, których powinny się wystrzegać osoby z dolegliwościami nerek oraz dną moczanową
zastosowanie:
- można je podawać jako przystawki albo dodatki do drugiego dania
- przyrządza się z nich zupy, najczęściej typu krem
- są składnikiem sałatek
- dobrze komponują się z sosami gorącymi i zimnymi
- można je polać odrobiną oliwy i skropić sokiem z cytryny albo posypać ziołami
- Francuzi jadają szparagi polane sosem na białym winie
Komentarze
Prześlij komentarz