zioła, zioła, zioła (1)
• rozmaryn
- zapobiega migrenom i bólom głowy
- pomaga w problemach związanych z układem pokarmowym
- pobudza funkcjonowanie wątroby oraz woreczka żółciowego
- wspomaga pracę serca, mózgu i układu nerwowego
- zwalcza katar i infekcje zatokowe
- łagodzi bóle mięśniowe i reumatyczne
• melisa
- uspokaja i odpręża
- regeneruje układ nerwowy
- pobudza apetyt i ułatwia trawienie
- pomaga na nudności i wymioty
- jest dobrym środkiem na bóle i zawroty głowy, migreny
oraz szumy uszne
- w połączeniu z lipą obniża ciśnienie krwi
- ma właściwości przeciwskurczowe i rozkurczowe
- wykazuje działanie bakteriobójcze, wirusobójcze,
przeciwbólowe
• mięta
- jest dobra na niestrawność i wzdęcia
- działa kojąco na gardło, jamę ustną oraz struny głosowe
- przynosi ulgę w nieżytach oskrzeli i gardła, stanach
zapalnych jamy ustanej, przeziębieniach
- ma właściwości antybakteryjne
- łagodzi bóle migrenowe
- koi układ nerwowy, łagodzi stres
• bazylia
- przyspiesza trawienie
- zwiększa przyswajanie składników pokarmowych
- ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne
- hamuje nadmierny rozwój flory bakteryjnej
- olejek bazyliowy wtarty w skórę odstrasza komary i
kleszcze
• lipa
- w dawnych czasach była panaceum na wszystko
- działa napotnie, przeciwgorączkowo, przeciwskurczowo,
osłaniająco
- pomaga przy zawrotach głowy i przy dużym wysiłku
umysłowym, w stanach napięcia nerwowego oraz trudnościach w zasypianiu
- pomaga przy przeziębieniu i w problemach z układem
oddechowym
- napar z kwiatów służy do płukania jamy ustnej i gardła
• majeranek
- likwiduje skurcze żołądka i jelit
- pobudza wydzielanie skoku żołądkowego
- działa rozgrzewająco i przeciwzapalnie
- przeciwdziała katarowi
• kozieradka
- regeneruje skórę i śluzówkę
- korzystnie wpływa na gojenie się ran, owrzodzeń,
odmrożeń i oparzeń
- pobudza wydzielanie soków żołądkowych
- poprawia funkcjonowanie wątroby i trzustki oraz
metabolizm
- wzmacnia organizm, podnosi odporność
- wyciągi i przetwory z nasion osłaniają błonę śluzową
jamy ustnej, gardła i przewodu pokarmowego
- zwiększa liczbę czerwonych i białych krwinek
• macierzanka
- stosowana w nieżycie jamy ustnej, gardła, krtani i
oskrzeli
- ma działanie przeciwbakteryjne
- działa przeciwzapalnie
- wygładza i regeneruje skórę
• tymianek
- ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne
- hamuje rozwój drobnoustrojów w jamie ustnej
- rozrzedza wydzielinę zalegającą w gardle, ułatwiaj jej
odkrztuszanie
- osłania śluzówkę
- wzmacnia organizm
- leczy nieżyt żołądka
Komentarze
Prześlij komentarz