dieta kapuściana

   Dieta kapuściana jest jednocześnie dietą oczyszczającą. Jednorazowo zastosowana dieta kapuściana nie powinna przynieść strat dla osób zdrowych, gdyż trwa krótko – jedynie tydzień. Długotrwałe przestrzeganie tego typu diet prowadzi jednak do niedoborów mikro- i makroskładników pokarmowych. 


zasady:

- trwa 7 dni i opiera się na spożywaniu codziennie zupy kapuścianej w nieograniczonych ilościach
- w poszczególne dni dopuszcza się jedzenie innych produktów
- na dietę składa się: główka kapusty białej albo włoskiej lub 3 kg kapusty kiszonej opłukanej w celu pozbycia się soli, 6 cebul, 2 zielone papryki, 6 świeżych pomidorów albo puszka pomidorów, pęczek selera naciowego, pieprz, chili, czosnek
- poza zupą kapuścianą można jeść wybrane warzywa, owoce, ryż, mięso, można także pić kawę i herbatę (ale bez cukru) oraz wodę mineralną
- produkty zakazane to: awokado, banany (oprócz 4 dnia trwania diety), buraki, fasolka szparagowa, groszek zielony, jogurt, jajka, kefir, kukurydza, maślanka, makarony, owoce morza, orzechy, pestki, pieczywo, sery białe i żółte, suche nasiona roślin strączkowych, tłuste ryby, tłuste mleko, wszystkie zboża i kasze poza brązowym ryżem, wszystkie tłuszcze i oleje poza masłem, ziemniaki (oprócz 2 dnia diety)
- zaleca się picie co najmniej 2-3 l niegazowanej wody mineralnej dziennie
- poleca się też spożywanie suplementu witaminowo-mineralnego, ponieważ dieta jest monotonna i zawiera mało wartościowych składników odżywczych


wady:

- jest monotonna, niezbilansowana, uboga w składniki odżywcze, restrykcyjna
- powoduje spowolnienie metabolizmu
- utrudnia wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A, D, E i K


Komentarze

Popularne posty