truskawka i poziomka
Truskawki poleca się reumatykom, a także osobom cierpiącym na schorzenia wątroby oraz nerek, jak również mającym problemy z sercem. Nie tylko obniżają poziom cholesterolu, ale także regulują ciśnienie krwi. A zawarte w nich minerały i witaminy korzystnie wpływają na włosy, skórę i paznokcie.
Truskawki najlepiej jeść na surowo i bez dodatków. Czyste zapobiegają podnoszeniu się poziomu cukru we krwi. W umiarkowanych ilościach mogą się nimi delektować również cukrzycy. A ponieważ w około 90% składają się z wody, przez to osoby pragnące schudnąć powinny je dopisać do swojej diety.
Uwaga! Truskawki nie znoszą moczenia, dlatego należy je myć pod bieżącą wodą, a szypułki oderwać na samym końcu. Nie lubią też przechowywania, najlepiej je więc od razu zjeść albo przetworzyć, gdyż szybko się psują. Mogą też wywoływać alergię w postaci pokrzywki.
Właściwości lecznicze owoców i liści poziomki wykorzystywano w medycynie ludowej praktycznie do wszystkiego i na wszystko. Już średniowieczni zielarze odkryli, że owoce poziomki są skuteczne na gorączkę, a ich sok zwalcza zgniłą woń z ust.
Poziomki pospolite owocują głównie w czerwcu i lipcu, a oprócz dzikich gatunków - rosnących na słonecznych skrajach lasów i na polanach - wyróżniamy poziomkę ogrodową.
- podnoszą odporność organizmu
- pomagają walczyć z infekcjami bakteryjnymi i wirusowymi (mają bardzo dużo witaminy C)
- usprawniają pracę układu krwionośnego (wysoka zawartość potasu)
- blokują wchłanianie złego cholesterolu
- zwalczają wolne rodniki
- hamują namnażanie się komórek nowotworowych
- mają właściwości ściągające
- działają przeciwbiegunkowo, przeciwzapalnie i przeciwkrwotocznie
- mogą być stosowane jako środki odtruwające
- w medycynie naturalnej poleca się stosowanie wyciągów z surowców garbnikowych w formie okładów w celu leczenia stanów zapalnych skóry oraz w postaci płukanki w przypadku infekcji jamy ustnej i gardła
- pomagają w leczeniu chorób układu moczowego
- usuwają szkodliwe produkty przemiany materii
- rozpuszczają kamień nazębny
- przeciwdziałają chorobom dziąseł i przyzębia
Uwaga! poziomki mogą wywoływać reakcje alergiczne.
Truskawki najlepiej jeść na surowo i bez dodatków. Czyste zapobiegają podnoszeniu się poziomu cukru we krwi. W umiarkowanych ilościach mogą się nimi delektować również cukrzycy. A ponieważ w około 90% składają się z wody, przez to osoby pragnące schudnąć powinny je dopisać do swojej diety.
Uwaga! Truskawki nie znoszą moczenia, dlatego należy je myć pod bieżącą wodą, a szypułki oderwać na samym końcu. Nie lubią też przechowywania, najlepiej je więc od razu zjeść albo przetworzyć, gdyż szybko się psują. Mogą też wywoływać alergię w postaci pokrzywki.
Właściwości lecznicze owoców i liści poziomki wykorzystywano w medycynie ludowej praktycznie do wszystkiego i na wszystko. Już średniowieczni zielarze odkryli, że owoce poziomki są skuteczne na gorączkę, a ich sok zwalcza zgniłą woń z ust.
Poziomki pospolite owocują głównie w czerwcu i lipcu, a oprócz dzikich gatunków - rosnących na słonecznych skrajach lasów i na polanach - wyróżniamy poziomkę ogrodową.
właściwości lecznicze owoców:
- podnoszą odporność organizmu
- pomagają walczyć z infekcjami bakteryjnymi i wirusowymi (mają bardzo dużo witaminy C)
- usprawniają pracę układu krwionośnego (wysoka zawartość potasu)
- blokują wchłanianie złego cholesterolu
- zwalczają wolne rodniki
- hamują namnażanie się komórek nowotworowych
- mają właściwości ściągające
- działają przeciwbiegunkowo, przeciwzapalnie i przeciwkrwotocznie
- mogą być stosowane jako środki odtruwające
- w medycynie naturalnej poleca się stosowanie wyciągów z surowców garbnikowych w formie okładów w celu leczenia stanów zapalnych skóry oraz w postaci płukanki w przypadku infekcji jamy ustnej i gardła
- pomagają w leczeniu chorób układu moczowego
- usuwają szkodliwe produkty przemiany materii
- rozpuszczają kamień nazębny
- przeciwdziałają chorobom dziąseł i przyzębia
Uwaga! poziomki mogą wywoływać reakcje alergiczne.
Komentarze
Prześlij komentarz