grzyby shitake
Grzyby shitake są od wieków wykorzystywane w medycynie Dalekiego Wschodu. Nazywane eliksirem życia, pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Przede wszystkim odznaczają się rekordową zawartością potasu i witaminy B3. Nie brakuje w nich też witaminy D, jak również wapnia i fosforu, lecz to substancja o nazwie lentinan jest tym, co wyróżnia te grzyby. Substancja ta wzmacnia układ odpornościowy i wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Ponadto grzyby shitake zapobiegają miażdżycy, zakrzepom, obniżają ciśnienie.
Niestety mogą one uczulać. Po ich zjedzeniu może się pojawić wysypka albo mogą wystąpić dolegliwości ze strony układu oddechowego. Nie powinny ich spożywać osoby mające kamienie w nerkach lub podagrę. Nie należy też ich spożywać w nadmiarze, gdyż mogą spowodować biegunkę albo wzdęcia brzucha.
Grzyby shitake to drugie zaraz po pieczarkach najpopularniejsze grzyby uprawne na świecie. Są bardzo kruche i można je jeść nawet na surowo.
Niestety mogą one uczulać. Po ich zjedzeniu może się pojawić wysypka albo mogą wystąpić dolegliwości ze strony układu oddechowego. Nie powinny ich spożywać osoby mające kamienie w nerkach lub podagrę. Nie należy też ich spożywać w nadmiarze, gdyż mogą spowodować biegunkę albo wzdęcia brzucha.
Grzyby shitake to drugie zaraz po pieczarkach najpopularniejsze grzyby uprawne na świecie. Są bardzo kruche i można je jeść nawet na surowo.
Komentarze
Prześlij komentarz