Przejdź do głównej zawartości
szpinak i szczaw
- liście szpinaku wykazują właściwości antynowotworowe, chronią przed miażdżycą
- zawiera dużo magnezu i potasu
- korzystnie wpływa na układ nerwowy, zapobiega bólom i zawrotom głowy
- reguluje pracę serca, obniża ciśnienie
- jest bogaty w witaminę K, witaminy z grupy B, E
- jest niskokaloryczny, ale nie powinny go spożywać osoby z kamicą nerkową, gdyż zawiera kwas szczawiowy, a ten może się przyczyniać do powstawania kamieni
- surowy świetnie nadaje się do sałatek, idealnie pasuje z serami
- gotowane liście tracą na wartości i smaku, dlatego lepiej je dusić, jednakże przy duszeniu szpinak znacznie zmniejsza swoją objętość
- świeży szpinak można przechowywać w lodówce, jednak nie dłużej jak dzień, owinięty w mokry papier
- szczaw jest pomocny przy dolegliwościach układu pokarmowego, a także przy obrzękach i stłuczeniach
- jego właściwości lecznicze wykorzystywali już greccy lekarze
- w medycynie naturalnej stosuje się go jako środek przeciwbiegunkowy
- ziele szczawiu kędzierzawego świetnie nadaje się na kaszel różnego pochodzenia
- zawiera sporo kwasu szczawiowego, dlatego też nie należy go spożywać w dużych ilościach; wskazane jest dodawać do niego produkty bogate w wapń
- świeże, zmiażdżone liście zaleca się przykładać na stłuczenia i obrzęki skóry
- powinny z niego zrezygnować osoby zmagające się z chorobami nerek, osteoporozą, reumatyzmem
Komentarze
Prześlij komentarz