szpinak i szczaw

  • liście szpinaku wykazują właściwości antynowotworowe, chronią przed miażdżycą
  • zawiera dużo magnezu i potasu
  • korzystnie wpływa na układ nerwowy, zapobiega bólom i zawrotom głowy
  • reguluje pracę serca, obniża ciśnienie
  • jest bogaty w witaminę K, witaminy z grupy B, E
  • jest niskokaloryczny, ale nie powinny go spożywać osoby z kamicą nerkową, gdyż zawiera kwas szczawiowy, a ten może się przyczyniać do powstawania kamieni
  • surowy świetnie nadaje się do sałatek, idealnie pasuje z serami
  • gotowane liście tracą na wartości i smaku, dlatego lepiej je dusić, jednakże przy duszeniu szpinak znacznie zmniejsza swoją objętość
  • świeży szpinak można przechowywać w lodówce, jednak nie dłużej jak dzień, owinięty w mokry papier



  • szczaw jest pomocny przy dolegliwościach układu pokarmowego, a także przy obrzękach i stłuczeniach
  • jego właściwości lecznicze wykorzystywali już greccy lekarze
  • w medycynie naturalnej stosuje się go jako środek przeciwbiegunkowy
  • ziele szczawiu kędzierzawego świetnie nadaje się na kaszel różnego pochodzenia
  • zawiera sporo kwasu szczawiowego, dlatego też nie należy go spożywać w dużych ilościach; wskazane jest dodawać do niego produkty bogate w wapń
  • świeże, zmiażdżone liście zaleca się przykładać na stłuczenia i obrzęki skóry
  • powinny z niego zrezygnować osoby zmagające się z chorobami nerek, osteoporozą, reumatyzmem

Komentarze

Popularne posty