rabarbar
Rabarbar zwany też rzewieniem, to bylina będąca warzywem. Rabarbar ogrodowy pochodzi z krajów Azji Środkowej i południowej Syberii. W Europie pojawił się w XVI wieku dzięki Marco Polo.
- to źródło witamin A, C, E, a także kwasu foliowego, błonnika oraz potasu, sodu, magnezu, żelaza i fosforu
- jest niskokaloryczny
- znajduje się w nim dużo szkodliwego kwasu szczawiowego, dlatego też nie powinny go jadać osoby chore na nerki i reumatyzm
- lecznicza odmiana rabarbaru - rzewień lekarski - posiada właściwości antyoksydacyjne, przeczyszczające i antyrakowe
- w kuchni zastosowanie znalazły części liści, nazywane ogonkami liściowymi; mają one charakterystyczny kwaskowaty, cierpki smak i są koloru różowego, czerwonego albo zielonego (im czerwieńszy kolor, tym rabarbar jest słodszy)
- rabarbar leczniczy to odmiana rabarbaru o dużych liściach i kłączach sięgających nawet 3 metrów wysokości (jest on wykorzystywany w tradycyjnej medycynie chińskiej)
- korzeń rabarbaru ma właściwości przeczyszczające
- rabarbar idealnie nadaje się na kompot, galaretkę, kisiel
- bardzo dobrze znosi mrożenie
właściwości i zastosowanie:
- to źródło witamin A, C, E, a także kwasu foliowego, błonnika oraz potasu, sodu, magnezu, żelaza i fosforu
- jest niskokaloryczny
- znajduje się w nim dużo szkodliwego kwasu szczawiowego, dlatego też nie powinny go jadać osoby chore na nerki i reumatyzm
- lecznicza odmiana rabarbaru - rzewień lekarski - posiada właściwości antyoksydacyjne, przeczyszczające i antyrakowe
- w kuchni zastosowanie znalazły części liści, nazywane ogonkami liściowymi; mają one charakterystyczny kwaskowaty, cierpki smak i są koloru różowego, czerwonego albo zielonego (im czerwieńszy kolor, tym rabarbar jest słodszy)
- rabarbar leczniczy to odmiana rabarbaru o dużych liściach i kłączach sięgających nawet 3 metrów wysokości (jest on wykorzystywany w tradycyjnej medycynie chińskiej)
- korzeń rabarbaru ma właściwości przeczyszczające
- rabarbar idealnie nadaje się na kompot, galaretkę, kisiel
- bardzo dobrze znosi mrożenie
Komentarze
Prześlij komentarz