rodzynki

   Rodzynki - suszone winogrona - posiadają liczne właściwości lecznicze oraz wartości odżywcze, dzięki czemu są jednymi ze zdrowszych przekąsek. 


właściwości:

- poprawiają pracę układu sercowo-naczyniowego
- obniżają poziom cholesterolu
- zapobiegają osteoporozie
- jako jedne z nielicznych bakalii zawierają jod, pozytywnie wpływający na funkcjonowanie tarczycy
- na tle innych bakalii wyróżniają się zawartością boru, wspomagającego pracę szarych komórek oraz poprawiającego koncentrację
- są skarbnicą substancji zwalczających próchnicę i zmniejszających ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2
- spożywanie rodzynek 3 razy dziennie może znacząco obniżyć ciśnienie krwi u osób z łagodnym wzrostem ciśnienia
- podobnie jak winogrona zawierają resweratrol - przeciwutleniacz chroniący komórki przed uszkodzeniem
- mogą zastąpić batony i żele energetyczne


przeciwwskazania:

- z rodzynek powinny zrezygnować osoby cierpiące na zespół jelita drażliwego lub zmagające się z wrzodami
- nie powinny ich też jeść osoby mające migrenę, gdyż zawarta w nich tyramina może zaostrzyć jej objawy
- ich indeks glikemiczny wynosi 64, także cukrzycy powinni na nie uważać


rodzaje:

- najbardziej popularne są rodzynki sułtańskie - duże, o jasnożółtym kolorze; pochodzą one z Turcji, a także z Iranu, Chin oraz USA; należą one do grupy rodzynek smyreńskich (tureckich), do których zalicza się również 2 inne typy rodzynek: damasceński i sułtanki perskie
- małe rodzynki o ciemnobrązowej barwie (czasem jasnożółtej) to rodzynki greckie (koryntki)
- rodzynki włoskie stanowią 3 grupę rodzynek; mają one zapach muszkatołowy

Komentarze

Popularne posty