seler

   Współczesne odmiany selera pochodzą od dzikiego selera naciowego, cenionego przez starożytnych mieszkańców basenu Morza Śródziemnomorskiego jako roślina lecznicza. Od czasów Hipokratesa był stosowany jako środek uspokajający. U Rzymian wizerunek naci selera występował na bitych monetach wymiennie z wawrzynem.
   Obecnie seler stał się warzywem bez którego nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca czy oczyszczająca. Korzeń selera dodaje smaku zupie, może zastąpić sól. Seler naciowy świetnie sprawdza się jako składnik wszelkiego rodzaju sałatek. A to nie wszystko co potrafi to niepozorne warzywo.

właściwości i zastosowanie:

- w 10 dag bulwy jest ledwie 7 kalorii, zaś w naci 4-5 kcl
- ma 2-krotnie więcej witaminy C niż cytrusy
- zawiera naturalną witaminę B kompleks, łącznie z kwasem foliowym i witaminą PP
- bulwa i liście mają niewiele beta-karotenu, ale ciemnobrązowe łodygi naciowej odmiany skutecznie odnowią w organizmie jego niedobory
- seler ma najwięcej fosforu wśród warzyw korzeniowych, dużo wapnia, cynku i potasu, jak również nieco żelaza i magnezu
- napar z nasion selera znakomicie obniża ciśnienie tętnicze oraz koi system nerwowy
- dieta selerowa oczyszcza organizm z toksyn, pobudza przemianę materii
- wzmaga produkcję żółci, ale jednocześnie zapobiega jej zastojowi w woreczku
- ułatwia trawienie
- działa moczopędnie
- polepsza pracę nerek i serca
- koi nerwy
- idealnie sprawdza się w wszelkich dietach odchudzających, szczególnie dotyczy to selera naciowego (to najmłodsza odmiana tego warzywa, wyhodowana w Utah w USA)
- kruche łodygi nadają się do jedzenia na surowo, można też z nich wyciskać sok
- seler korzeniowy jak i naciowy ma niewiele kalorii
- sok z selera naciowego połączony w równych proporcjach z sokiem z jabłek wypity na czczo oczyszcza organizm, likwiduje obrzęki, nawilża skórę, wzmacnia włosy, nadaje skórze gładkość

   Miąższ selera ma tendencję do sinienia, dlatego też przyrządzając surówkę / sałatkę należy najpierw pokroić warzywo na części, a dopiero później obrać, dokładnie umyć i skropić sokiem z cytryny.


odmiany selera i przechowywanie:

- naciowy można trzymać w lodówce do tygodnia (nie należy go wcześniej myć, tylko owinąć w plastikową torbę)
- najpopularniejsze są 2 odmiany selera naciowego: pascal - ciężki, ciemnozielony, czasem o żyłkowatej fakturze i zielonych liściach oraz złocisty z jaśniejszymi łodygami i żółtawymi liśćmi
- w obu odmianach łodygi powinny być jędrne, nieuszkodzone i dające się łatwo łamać; miękka nać świadczy o przeterminowaniu
- bardziej odporne są selery korzeniowe - ich miąższ jest jędrny, bez pustych przestrzeni i rdzawych plam
- do przetwórstwa najchętniej wykorzystuje się odmiany odrzański, globus i makar, na surówki zaś najlepiej nadaje się odmiana gol

Komentarze

Popularne posty