grzybek reishi

   Grzybek reishi jest znany na Dalekim Wschodzie od tysięcy lat. Uważa się go za najstarszego i najbardziej pożytecznego grzyba stosowanego w medycynie. Jego chińska nazwa oznacza zioło duchowej siły. Dawniej należał do rzadkości i był bardzo drogi. Obecnie, dzięki powstaniu wielu upraw, stał się bardziej dostępny.
   W Chinach i Japonii ceniono go ze względu na jego właściwości odmładzające i wspomagające leczenie wielu schorzeń. Zyskał nawet miano grzybka nieśmiertelności i długowieczności, a ponieważ był trudno osiągalny i dostępny jedynie dla wybranych, jego sława tylko na tym zyskiwała. Stał się cenny, a wręcz luksusowy. 
   Obecnie wykorzystuje się go w preparatach stosowanych w profilaktyce nowotworów, a także uzupełniających leczenie tego typu chorób. W Japonii i Australii preparaty z grzybków reishi uznaje się za medykamenty i sprzedaje na receptę, w USA i wielu innych krajach są to suplementy diety, zaś w Chinach popularne leki roślinne. 
   Grzybki reishi zawierają między innymi białko, błonnik, witaminy - głównie z grupy B, minerały jak wapń, mangan, żelazo, cynk, german i miedź. Działają antyalergicznie, antyoksydacyjnie, przeciwgrzybiczo, przeciwzapalnie, przeciwbólowo, przeciwrakowo, przeciwpasożytniczo, przeciwcukrzycowo, antywirusowo - co zostało potwierdzone licznymi badaniami klinicznymi. Ponadto poprawiają krążenie i wzmacniają odporność, chronią wątrobę, regulują ciśnienie i pracę nerek, uspokajają, a według niektórych źródeł zapobiegają chorobom dróg oddechowych. 


Komentarze

Popularne posty