kwiaty jadalne
Pewnie niewiele osób wie, że chwasty są niskokaloryczne, zawierają dużo witamin, a także soli mineralnych, mikroelementów, jak również błonnika czy olejków eterycznych.
Wartość odżywcza rośliny zależy przede wszystkim od jej okresu wegetacyjnego, dlatego też warto wcześniej zapoznać się, kiedy przypada najkorzystniejszy czas do rozpoczęcia zbioru. Niektóre kwiaty zbiera się jeszcze w pąkach, a inne zaraz po rozwinięciu. Nie mogą być one jednak ani mokre, ani wilgotne od rosy, dlatego najlepiej zbierać je w pogodny dzień. Z kolei w zależności od gatunku można ścinać cały kwiatostan albo poszczególne kwiaty, albo tylko odrywać płatki.
Najsmaczniejsze i najzdrowsze są młode pędy i liście, dlatego też powinno się je zrywać przed kwitnieniem, ale nie na zapas, gdyż nie nadają się do dłuższego przechowywania. Korzenie natomiast wydobywa się, gdy roślina jest w stanie spoczynku, a więc wiosną lub jesienią. Łatwiej je wyrywać, gdy ziemia jest wilgotna.
Aby dłużej cieszyć się smakowymi walorami kwiatów, można je utrwalić w cukrze. Z powodzeniem można kandyzować na przykład bratki, fiołki, geranium, lawendę, nasturcję czy różę.
Do kandyzowania wybieramy całe, świeżo rozwinięte okazy. Najpierw maczamy je ostrożnie w ubitym na sztywną pianę białku, a następnie rozprowadzamy białko pędzelkiem po całej powierzchni kwiatu i obsypujemy przez sito cukrem pudrem. Potem układamy kwiaty na płaskiej powierzchni i suszymy. Po wyschnięciu można je wykorzystać do ozdabiania tortów, ciast albo kremów.
Dzikie rośliny jadalne można oraz rozmaite kwiaty można z powodzeniem przyrządzać jak warzywa albo dodawać do potraw jako przyprawy.
Wartość odżywcza rośliny zależy przede wszystkim od jej okresu wegetacyjnego, dlatego też warto wcześniej zapoznać się, kiedy przypada najkorzystniejszy czas do rozpoczęcia zbioru. Niektóre kwiaty zbiera się jeszcze w pąkach, a inne zaraz po rozwinięciu. Nie mogą być one jednak ani mokre, ani wilgotne od rosy, dlatego najlepiej zbierać je w pogodny dzień. Z kolei w zależności od gatunku można ścinać cały kwiatostan albo poszczególne kwiaty, albo tylko odrywać płatki.
Najsmaczniejsze i najzdrowsze są młode pędy i liście, dlatego też powinno się je zrywać przed kwitnieniem, ale nie na zapas, gdyż nie nadają się do dłuższego przechowywania. Korzenie natomiast wydobywa się, gdy roślina jest w stanie spoczynku, a więc wiosną lub jesienią. Łatwiej je wyrywać, gdy ziemia jest wilgotna.
Aby dłużej cieszyć się smakowymi walorami kwiatów, można je utrwalić w cukrze. Z powodzeniem można kandyzować na przykład bratki, fiołki, geranium, lawendę, nasturcję czy różę.
Do kandyzowania wybieramy całe, świeżo rozwinięte okazy. Najpierw maczamy je ostrożnie w ubitym na sztywną pianę białku, a następnie rozprowadzamy białko pędzelkiem po całej powierzchni kwiatu i obsypujemy przez sito cukrem pudrem. Potem układamy kwiaty na płaskiej powierzchni i suszymy. Po wyschnięciu można je wykorzystać do ozdabiania tortów, ciast albo kremów.
oto krótka lista kwiatów jadalnych:
aksamitka - bratek - bez czarny - bez lilak - fiołek trójbarwny - goździk ogrodowy - hibiskus róża chińska - liliowiec - mniszek lekarski - mieczyk - męczennica - niecierpek - nasturcja - nagietek lekarski - ogórecznik lekarski - ostropest plamisty - róża - rumianek - stokrotka - szałwia - szczypiorek
Komentarze
Prześlij komentarz