czerymoja
Czerymoja, zwana również jabłkiem budyniowym, jest owocem flaszowca peruwiańskiego, czyli nisko rozgałęzionego drzewa lub krzewu o wysokości 3-9 m. Rośnie w Andach i rozciąga się od Kolumbii po Boliwię, jednak największe plantacje znajdują się w Ekwadorze, Peru oraz w Boliwii.
Obecnie flaszowiec jest uprawiany na całym świecie w tropikalnych górach i klimacie śródziemnomorskim.
Czerymoja jest bardzo wrażliwa na nacisk i charakteryzuje się krótkim okresem trwałości, dlatego też owoce zbiera się w stanie niedojrzałym.
- jest pokaźnym źródłem wapnia, żelaza, fosforu, miedzi, magnezu, manganu, potasu i sodu oraz błonnika
- zawiera witaminy C, E, z grupy B
- około 15% składu stanowią cukry
- jest niskokaloryczna
- regularnie spożywana wzmacnia odporność organizmu
- reguluje przemianę materii
- okłady z liści pomagają przy zmianach skórnych oraz wspomagają leczenie padaczki
- kora, niedojrzałe owoce oraz liście są stosowane w leczeniu biegunki i czerwonki
- owoce można jeść na surowo, ale także przygotowywać z nich sałatki owocowe albo dodawać do lodów, galaretek, soków, wina i likierów czy jogurtów oraz piec i grillować
- zmiksowany miąższ nadaje się jako nadzienie do naleśników bądź gofrów
- ponieważ nasiona zawierają alkaloidy są wykorzystywane jako środek owadobójczy (w Ameryce Środkowej zmielone nasiona służą jako specyfik na wszy i inne pasożyty)
- należy rozciąć owoc na pół i wyjeść miąższ za pomocą łyżeczki
- czerymoja posiada liczne czarne pestki, które są niejadalne
- nasiona są trujące - posiadają toksyczny sok, który może powodować ślepotę w kontakcie z oczami
- niejadalna jest również skórka
Obecnie flaszowiec jest uprawiany na całym świecie w tropikalnych górach i klimacie śródziemnomorskim.
Czerymoja jest bardzo wrażliwa na nacisk i charakteryzuje się krótkim okresem trwałości, dlatego też owoce zbiera się w stanie niedojrzałym.
właściwości i zastosowanie:
- jest pokaźnym źródłem wapnia, żelaza, fosforu, miedzi, magnezu, manganu, potasu i sodu oraz błonnika
- zawiera witaminy C, E, z grupy B
- około 15% składu stanowią cukry
- jest niskokaloryczna
- regularnie spożywana wzmacnia odporność organizmu
- reguluje przemianę materii
- okłady z liści pomagają przy zmianach skórnych oraz wspomagają leczenie padaczki
- kora, niedojrzałe owoce oraz liście są stosowane w leczeniu biegunki i czerwonki
- owoce można jeść na surowo, ale także przygotowywać z nich sałatki owocowe albo dodawać do lodów, galaretek, soków, wina i likierów czy jogurtów oraz piec i grillować
- zmiksowany miąższ nadaje się jako nadzienie do naleśników bądź gofrów
- ponieważ nasiona zawierają alkaloidy są wykorzystywane jako środek owadobójczy (w Ameryce Środkowej zmielone nasiona służą jako specyfik na wszy i inne pasożyty)
spożywanie:
- należy rozciąć owoc na pół i wyjeść miąższ za pomocą łyżeczki
- czerymoja posiada liczne czarne pestki, które są niejadalne
- nasiona są trujące - posiadają toksyczny sok, który może powodować ślepotę w kontakcie z oczami
- niejadalna jest również skórka
Komentarze
Prześlij komentarz