pączki
Pierwsze pączki były już znane w czasach Starożytnego Rzymu, lecz miały one niewiele wspólnego z dzisiejszymi. Początkowo były to bardzo tłuste kulki z ciasta chlebowego nadziewane słoniną, oczywiście bez dodatku cukru.
Pomysł na dodanie do nich cukru najprawdopodobniej przywędrował z północnej Afryki. Pączki osłodzono wzorując się na recepturze egipskiej.
Jedna z legend tłumacząca dlaczego pączki mają taki a nie inny kształt, opowiada o berlińskim cukierniku marzącym o służbie w pruskim wojsku. Ponieważ jednak miał on dość wątłe zdrowie, nie został wcielony do armii, lecz został mianowany wojskowym kucharzem. Z tej radości cukiernik przygotował drożdżowe słodycze z nadzieniem o kształcie armatnich kul.
Pomysł na dodanie do nich cukru najprawdopodobniej przywędrował z północnej Afryki. Pączki osłodzono wzorując się na recepturze egipskiej.
Jedna z legend tłumacząca dlaczego pączki mają taki a nie inny kształt, opowiada o berlińskim cukierniku marzącym o służbie w pruskim wojsku. Ponieważ jednak miał on dość wątłe zdrowie, nie został wcielony do armii, lecz został mianowany wojskowym kucharzem. Z tej radości cukiernik przygotował drożdżowe słodycze z nadzieniem o kształcie armatnich kul.
pączek pączkowi nierówny:
- w Europie Zachodniej wykorzystuje się głównie przepisy niemieckie
- tradycja smażenia pączków w Polsce sięga XIX wieku; na początku były to dość twarde kulki z ciasta nadziewanego słoniną
- na Śląsku jada się kreple (nazwa pochodzi od niemieckiego Krapfen, oznaczającego ciasto smażone na oleju)
- w USA tradycyjne pączki to donuts - na środku mają dziurę, a zamiast nadzienia polewa się je różnokolorowymi, owocowymi polewami
- pączki hiszpańskie - tak zwane gniazdka przygotowuje się z ciasta parzonego
- tureckie pączki - lokma - to mini kuleczki z bardzo słodkiego ciasta i polewane syropem cukrowym
- na Węgrzech serwuje się farsangi fánk - pączki bez nadzienia, które podaje się na talerzu ozdobionym owocowymi konfiturami
Komentarze
Prześlij komentarz