pączki

   Pierwsze pączki były już znane w czasach Starożytnego Rzymu, lecz miały one niewiele wspólnego z dzisiejszymi. Początkowo były to bardzo tłuste kulki z ciasta chlebowego nadziewane słoniną, oczywiście bez dodatku cukru. 
   Pomysł na dodanie do nich cukru najprawdopodobniej przywędrował z północnej Afryki. Pączki osłodzono wzorując się na recepturze egipskiej.
   Jedna z legend tłumacząca dlaczego pączki mają taki a nie inny kształt, opowiada o berlińskim cukierniku marzącym o służbie w pruskim wojsku. Ponieważ jednak miał on dość wątłe zdrowie, nie został wcielony do armii, lecz został mianowany wojskowym kucharzem. Z tej radości cukiernik przygotował drożdżowe słodycze z nadzieniem o kształcie armatnich kul.


pączek pączkowi nierówny:

  • w Europie Zachodniej wykorzystuje się głównie przepisy niemieckie
  • tradycja smażenia pączków w Polsce sięga XIX wieku; na początku były to dość twarde kulki z ciasta nadziewanego słoniną
  • na Śląsku jada się kreple (nazwa pochodzi od niemieckiego Krapfen, oznaczającego ciasto smażone na oleju)
  • w USA tradycyjne pączki to donuts - na środku mają dziurę, a zamiast nadzienia polewa się je różnokolorowymi, owocowymi polewami
  • pączki hiszpańskie - tak zwane gniazdka przygotowuje się z ciasta parzonego
  • tureckie pączki - lokma - to mini kuleczki z bardzo słodkiego ciasta i polewane syropem cukrowym
  • na Węgrzech serwuje się farsangi fánk - pączki bez nadzienia, które podaje się na talerzu ozdobionym owocowymi konfiturami

Komentarze

Popularne posty