Przejdź do głównej zawartości
ocet jabłkowy
- Ocet jabłkowy to naturalny produkt wyrabiany z jabłek. Jest jedną z odmian octu i zawiera witaminy z grupy B, a także C, E, P oraz beta-karoten, jak również takie minerały jak potas, żelazo, sód, krzem, miedź, fosfor, magnez czy siarka. Ponadto znajduje się w nim kwas mlekowy, cytrynowy oraz octowy.
- Ocet jabłkowy bardzo korzystnie wpływa na zdrowie: obniża poziom złego cholesterolu a podwyższa dobry, usprawnia przyswajanie cukrów, korzystnie wpływa na poprawę pamięci i jest pomocny przy odchudzaniu. Z kolei picie octu jabłkowego poprawia trawienie, ale uwaga! Trzeba uważać z ilością, gdyż nadmierne spożywanie może podrażnić błony śluzowe żołądka i przyczynić się do powstawania wrzodów.
- W celach profilaktycznych osobom dorosłym zaleca się spożywanie octu jabłkowego 2 razy dziennie. Około 5 łyżeczek należy rozpuścić w szklance przegotowanej wody. Dla poprawy smaku mikstury można dodać 2 łyżeczki miodu.
- W Anglii jest nazywany eliksirem życia. Ponoć sama Kleopatra stosowała go jako lekarstwo na problemy żołądkowe.
- Ocet jabłkowy jest najczęściej wykorzystywany jako dodatek przyprawowy do sałatek i konserwant do sporządzania przetworów.
Komentarze
Prześlij komentarz