tapioka / maniok
Tapioka to po prostu kasza wyrabiana z rośliny zwanej maniok. Jej właściwości odżywcze od dawna doceniali mieszkańcy Ameryki Południowej, a od jakiegoś czasu także alergicy. Tapioka bowiem jest hipoalergiczna i nie zawiera glutenu. W odróżnieniu jednak od innych kasz bezglutenowych charakteryzuje ją ledwie około 0,20% białka i spora ilość węglowodanów. Jest lekkostrawna, a więc idealna dla osób z wrażliwym żołądkiem.
Obecnie, oprócz Ameryki Południowej skąd pochodzi, maniok jest uprawiany także w Azji, na Jawie i Singapurze, gdzie stanowi element codziennej diety i to nie tylko pod postacią tapioki oraz w Afryce. Rośnie w postaci krzewów.
Bulwy manioku w stanie surowym są trujące - dlatego należy je spożywać po ugotowaniu. Potem można je zjeść albo otrzymać z nich po wysuszeniu mąkę skrobiową (kassawę), z której następnie wypieka się chleb i placki, a także wytwarza się alkohol o nazwie masato.
Z bulw manioku otrzymuje się również kaszę o nazwie attike. Lekko tarte i smażone w oleju palmowym bulwy to gari, zaś mieszanka wody z kassawą to fufu.
Tapioka może mieć postać mąki albo kuleczek o różnej wielkości i w różnym kolorze. Po ugotowaniu pęcznieją i stają się przezroczyste, przez co z powodzeniem nadają się do zup czy sosów jako zagęszczacze.
Przed spożyciem tapiokę należy ugotować. Kulki będą gotowe do jedzenia, gdy staną się niemal przezroczyste.
Obecnie, oprócz Ameryki Południowej skąd pochodzi, maniok jest uprawiany także w Azji, na Jawie i Singapurze, gdzie stanowi element codziennej diety i to nie tylko pod postacią tapioki oraz w Afryce. Rośnie w postaci krzewów.
Bulwy manioku w stanie surowym są trujące - dlatego należy je spożywać po ugotowaniu. Potem można je zjeść albo otrzymać z nich po wysuszeniu mąkę skrobiową (kassawę), z której następnie wypieka się chleb i placki, a także wytwarza się alkohol o nazwie masato.
Z bulw manioku otrzymuje się również kaszę o nazwie attike. Lekko tarte i smażone w oleju palmowym bulwy to gari, zaś mieszanka wody z kassawą to fufu.
Tapioka może mieć postać mąki albo kuleczek o różnej wielkości i w różnym kolorze. Po ugotowaniu pęcznieją i stają się przezroczyste, przez co z powodzeniem nadają się do zup czy sosów jako zagęszczacze.
Przed spożyciem tapiokę należy ugotować. Kulki będą gotowe do jedzenia, gdy staną się niemal przezroczyste.
maniok - właściwości:
- to źródło węglowodanów (około 90%)
- zawiera witaminy A, C, z grupy B, a także potas, wapń, magnez
- ma niski indeks glikemiczny
- działa przeciwzapalnie, pozytywnie na układ pokarmowy, wzmacnia kości, regeneruje mięśnie po urazach, zapobiega tworzeniu się zakrzepów, przyspiesza metabolizm i zapewnia długotrwałe uczucie sytości oraz reguluje poziom glukozy we krwi
- tapiokę należy przechowywać w szczelnym słoiku - wówczas można jej używać nawet 2 lata
- mniejsze kulki należy gotować około 40 minut
- większe kulki z reguły są już przetworzone i wystarczy je zalać gorącą wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować około 5 minut
- przed wykorzystaniem kuleczek zaleca się je namoczyć
kilka uwag:
- tapiokę należy przechowywać w szczelnym słoiku - wówczas można jej używać nawet 2 lata
- mniejsze kulki należy gotować około 40 minut
- większe kulki z reguły są już przetworzone i wystarczy je zalać gorącą wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować około 5 minut
- przed wykorzystaniem kuleczek zaleca się je namoczyć
maniok |
Komentarze
Prześlij komentarz