tapioka / maniok

   Tapioka to po prostu kasza wyrabiana z rośliny zwanej maniok. Jej właściwości odżywcze od dawna doceniali mieszkańcy Ameryki Południowej, a od jakiegoś czasu także alergicy. Tapioka bowiem jest hipoalergiczna i nie zawiera glutenu. W odróżnieniu jednak od innych kasz bezglutenowych charakteryzuje ją ledwie około 0,20% białka i spora ilość węglowodanów. Jest lekkostrawna, a więc idealna dla osób z wrażliwym żołądkiem.
   Obecnie, oprócz Ameryki Południowej skąd pochodzi, maniok jest uprawiany także w Azji, na Jawie i Singapurze, gdzie stanowi element codziennej diety i to nie tylko pod postacią tapioki oraz w Afryce. Rośnie w postaci krzewów. 
   Bulwy manioku w stanie surowym są trujące - dlatego należy je spożywać po ugotowaniu. Potem można je zjeść albo otrzymać z nich po wysuszeniu mąkę skrobiową (kassawę), z której następnie wypieka się chleb i placki, a także wytwarza się alkohol o nazwie masato.
   Z bulw manioku otrzymuje się również kaszę o nazwie attike. Lekko tarte i smażone w oleju palmowym bulwy to gari, zaś mieszanka wody z kassawą to fufu.
   Tapioka może mieć postać mąki albo kuleczek o różnej wielkości i w różnym kolorze. Po ugotowaniu pęcznieją i stają się przezroczyste, przez co z powodzeniem nadają się do zup czy sosów jako zagęszczacze. 
   Przed spożyciem tapiokę należy ugotować. Kulki będą gotowe do jedzenia, gdy staną się niemal przezroczyste.

maniok - właściwości:

- to źródło węglowodanów (około 90%)
- zawiera witaminy A, C, z grupy B, a także potas, wapń, magnez
- ma niski indeks glikemiczny
- działa przeciwzapalnie, pozytywnie na układ pokarmowy, wzmacnia kości, regeneruje mięśnie po urazach, zapobiega tworzeniu się zakrzepów, przyspiesza metabolizm i zapewnia długotrwałe uczucie sytości oraz reguluje poziom glukozy we krwi


kilka uwag:

- tapiokę należy przechowywać w szczelnym słoiku - wówczas można jej używać nawet 2 lata
- mniejsze kulki należy gotować około 40 minut
- większe kulki z reguły są już przetworzone i wystarczy je zalać gorącą wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować około 5 minut
- przed wykorzystaniem kuleczek zaleca się je namoczyć
maniok

Komentarze

Popularne posty