tofu
Tofu powstaje w procesie koagulacji mleka sojowego, co oznacza, że białko zawarte w mleku sojowym ścina się, mleko zsiadłe oddziela się od serwatki, w wyniku czego powstają bloki sera, czyli właśnie tofu.
Ser tofu występuje najczęściej w postaci naturalnej lub wędzonej. Odmianą naturalnego tofu jest tak zwany silken tofu przeznaczony głównie do przygotowywania deserów, kremów i ciast.
Trudno jednoznacznie określić zawartość składników odżywczych w tofu, gdyż występuje w wielu odmianach. Zwykle połowa standardowej kostki tofu (100 g) zawiera około 100 kcal, 5 g tłuszczu, 12 g białka, 3 g węglowodanów i zaspokaja około 40% dziennego zapotrzebowania na wapń i żelazo. Ponadto tofu nie zawiera cholesterolu i daje też wiele możliwości zastosowania go w kuchni, szczególnie osobom z nietolerancją laktozy lub na diecie wegetariańskiej.
Wędzone tofu to świetny składnik kanapek, sałatek, dań kuchni meksykańskiej, sosów. Tradycyjne z kolei, ponieważ ma bardzo neutralny smak, może być z powodzeniem wykorzystywane do przygotowywania różnego rodzaju słodkości.
Ser tofu występuje najczęściej w postaci naturalnej lub wędzonej. Odmianą naturalnego tofu jest tak zwany silken tofu przeznaczony głównie do przygotowywania deserów, kremów i ciast.
Trudno jednoznacznie określić zawartość składników odżywczych w tofu, gdyż występuje w wielu odmianach. Zwykle połowa standardowej kostki tofu (100 g) zawiera około 100 kcal, 5 g tłuszczu, 12 g białka, 3 g węglowodanów i zaspokaja około 40% dziennego zapotrzebowania na wapń i żelazo. Ponadto tofu nie zawiera cholesterolu i daje też wiele możliwości zastosowania go w kuchni, szczególnie osobom z nietolerancją laktozy lub na diecie wegetariańskiej.
Wędzone tofu to świetny składnik kanapek, sałatek, dań kuchni meksykańskiej, sosów. Tradycyjne z kolei, ponieważ ma bardzo neutralny smak, może być z powodzeniem wykorzystywane do przygotowywania różnego rodzaju słodkości.
Komentarze
Prześlij komentarz