algi

   Algi na Dalekim Wschodzie są znane od wieków. W innych rejonach świata zainteresowano się nimi stosunkowo niedawno, lecz zyskują na popularności. Największą karierę zrobiły w kosmetyce, a potem w farmacji i dietetyce.
   Kolor morskich wodorostów zależy od głębokości na jakiej rosną i ilości docierającego do nich światła słonecznego. To, plus temperatura wody i rodzaj wybrzeża, decydują o różnorodności i ilości zawartych w nich składnikach odżywczych. 


właściwości:

- liczne mikro- i makroelementy jak sód, potas, wapń, żelazo, fosfor, miedź, mangan, jod, chlor, fluor, siarka, nikiel, selen, mangan oraz witaminy C, z grupy B, E, jak również wysokiej jakości białko
- zielone wodorosty zawierają kwas alfa-linolenowy, a czerwone kwas eikozapentaenowy
- to także bogactwo błonnika i protein
- regulują ciśnienie krwi
- normalizują poziom cukru we krwi
- obniżają poziom cholesterolu
- rozjaśniają skórę i dodają jej blasku
- przyspieszają gojenie ran i odbudowują uszkodzony naskórek
- normalizują pracę gruczołów łojowych, zmniejszają wydzielanie sebum
- wzmacniają ściany naczyń włosowatych skóry
- chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników
- opóźniają pojawienie się zmarszczek
- mają wysoką zawartość błonnika
- posiadają zdolność wiązania i usuwania z organizmu toksyn
- uszczelniają ścianki jelit


rodzaje:


  • wakame, hijiki, arame - każdy zawiera 10 razy więcej wapnia niż mleko
  • arame, kelp, kombu - zależnie od tego kiedy są zbierane, mają od 100 do 500 razy więcej jodu niż skorupiaki i od 600 do 3000 razy więcej niż przeciętna ryba
  • hijiki - dostarcza 8 razy więcej żelaza niż mięso wołowe

zastosowanie w kuchni:

- to nie tylko składnik sushi, można je wykorzystywać jako dodatek do potraw z ryb, mięsa, sałatek, zup, dań z makaronem lub zapiekanek
- można je jeść na surowo, gotować, podsmażać
- suszone i prasowane listki nori służą jako chipsy
- agar zastąpi żelatynę


Komentarze

Popularne posty