mango

   Mango jest owocem manganowca, osiągającego wysokość nawet 40 m wiecznie zielonego drzewa, którego uprawa sięga 5 000 lat. Uprawia się je w Indiach, a także wszędzie tam, gdzie występuje klimat zwrotnikowy i podzwrotnikowy. 


Właściwości:

- witaminy A, C, E, PP, z grupy B
- magnez, miedź, potas
- błonnik
- mała ilość kalorii 
- flawonoidy
- działa przeciwzapalnie, przeciwmiażdżycowo oraz antyoksydacyjnie
- wykazuje działanie przeciwbakteryjne i odkażające, a także przeciwutleniające
- ma działanie regenerujące i nawilżające
- z kolei masło z pestek mango posiada właściwości odżywcze, nawilżające i natłuszczające, wygładzające skórę, jak również łagodzące jej stany zapalne


Wykorzystanie:

- w kosmetyce do wszelkiego rodzaju kremów, balsamów, maseczek
- w wielu krajach z pestek mango wyciska się tłuszcz - jest to tak zwane masło mangowe - które jest z kolei świetnym dodatkiem do pokarmów, a jednocześnie lekarstwem przeciw pasożytom
- masło mangowe ma również zastosowanie w kosmetyce
- z młodych listków przyrządza się sałatkę, a ponadto służą one do ozdabiania naczyń w obrządkach religijnych


Komentarze

Popularne posty