Topinambur
Topinambur został sprowadzony z Ameryki Północnej, a obecnie uprawia się go w całej północnej Europie. Osiąga wysokość 3-4 metrów i wytwarza kilkadziesiąt bulw o różnym kształcie i wielkości.
Właśnie ze względu na wygląd jest nazywany w Anglii ziemnym jabłkiem, a we Francji - ziemną gruszką.
W przeciwieństwie do ziemniaków topinambur nie zawiera skrobi, lecz inulinę - dobrze tolerowaną przez cukrzyków. Obniża ona poziom cholesterolu i glukozy we krwi, korzystnie działa też na mikroflorę jelitową i reguluje przemianę materii.
Ponadto zawiera magnez (zapewniający prawidłową pracę układu nerwowego oraz koncentrację, zmniejszający stres i zwalczający zmęczenie), potas, żelazo, krzem (nadający blask włosom i paznokciom oraz wpływający na sprężystość skóry) i tiaminę, wspierającą pracę mięśni oraz serca.
Właśnie ze względu na wygląd jest nazywany w Anglii ziemnym jabłkiem, a we Francji - ziemną gruszką.
W przeciwieństwie do ziemniaków topinambur nie zawiera skrobi, lecz inulinę - dobrze tolerowaną przez cukrzyków. Obniża ona poziom cholesterolu i glukozy we krwi, korzystnie działa też na mikroflorę jelitową i reguluje przemianę materii.
Ponadto zawiera magnez (zapewniający prawidłową pracę układu nerwowego oraz koncentrację, zmniejszający stres i zwalczający zmęczenie), potas, żelazo, krzem (nadający blask włosom i paznokciom oraz wpływający na sprężystość skóry) i tiaminę, wspierającą pracę mięśni oraz serca.
Komentarze
Prześlij komentarz