Przejdź do głównej zawartości
lecznicze właściwości olejów
- olej słonecznikowy - zawiera duże ilości witaminy E, chroniącej błony komórkowe; łagodzi stany zapalne, oczyszcza organizm z toksyn, a także pomaga pozbyć się nadżerek błony śluzowej jamy ustnej
- olej z awokado - tłoczony na zimno; ma ciemnozieloną barwę i smak zbliżony do oliwy; bardzo popularny w kuchni śródziemnomorskiej; działa przeciwgrzybicznie i przeciwpasożytnoczo; zawiera kwas oleinowy, witaminy A, B, E, F, H, K, PP; stosowany z zewnątrz jest wręcz idealnym preparatem na włosy, skórę i paznokcie; przywraca połysk, doskonale nawilża i zapewnia zdrowy wygląd
- olej cedrowy - uzyskiwany przez tłoczenie na zimno nasion cedrów syberyjskich; ma delikatny smak i nadaje się do picia na surowo; korzystnie wpływa na pracę przewodu pokarmowego: wątroby, trzustki, woreczka żółciowego oraz śledziony; zawiera witaminę E; stosowany zewnętrznie doskonale nawilża, odmładza oraz przyspiesza regenerację naskórka; polecany sportowcom, gdyż podnosi sprawność fizyczną
- olej z czarnuszki - składa się on w 80% z nienasyconych kwasów tłuszczowych, jak kwas oleinowy, linolowy i alfa-linolenowy; zawiera duże ilości witaminy E, beta-karoten, sterole, mikroelementy, biotynę i przeciwutleniacze; łagodzi astmę oskrzelową, przyspiesza gojenie się ran, podnosi odporność, wspomaga układ nerwowy
- olej sezamowy - otrzymywany przez tłoczenie na zimno; ma charakterystyczny ciemnobrązowy kolor i mocny aromat; bardzo popularny w kuchni azjatyckiej; zawiera lecytynę, a także duże ilości kwasów tłuszczowych; korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację; skutecznie obniża ciśnienie krwi; pomaga zapobiegać osteoporozie, wzmacnia kości oraz stawy
Komentarze
Prześlij komentarz