daktyle
Daktyle, nazywane „chlebem życia”, to owoce najstarszego
drzewa owocowego na świecie, czyli palm daktylowych. Rosną one w Afryce, Azji,
Australii, Kalifornii oraz w Meksyku.
Daktylowiec (uprawiany już ponad 4000 lat p.n.e.) osiąga
ok. 20 m wysokości, a jedno tylko drzewo owocuje przez nawet 80 lat.
Daktyle:
- mają wysoką wartość energetyczną
- są bogate w cukry proste oraz naturalne salicylany
łagodzące ból i stany zapalne
- zawierają antyoksydanty
- zawierają witaminy A, B1,B2, B3, C
- są dobrym źródłem potasu, żelaza, magnezu, chromu i
fosforu
- mają spore ilości błonnika
- są idealne dla osób mających problemy trawienne, gdyż są
łatwo przyswajalne przez organizm
- cenią je sportowcy – doskonale uzupełniają niedobór
glikogenu w mięśniach
- łagodzą objawy menopauzy, przeciwdziałają miażdżycy
oraz powstawaniu zakrzepów w naczyniach krwionośnych
- często są zalecane osobom z nadciśnieniem tętniczym
- usprawniają pracę jelit
- odwar z dojrzałych owoców stosuje się w przypadku bólu
gardła i kataru, astmy oraz jako środek wykrztuśny
- wyciąg z daktyli jest dodawany m.in. do kremów, płynów
do kąpieli, balsamów do ciała
- z owoców daktylowca otrzymuje się roślinne DHEA –
składnik porównywalny z naturalnym hormonem wytwarzanym przez ludzki organizm
- Uwaga! Owoce daktylowca nie są wskazane dla osób chorujących
na cukrzycę, cierpiących na nieżyt żołądka, a także dla tych mających problemy
z kolką żołądkową
Komentarze
Prześlij komentarz