olej kokosowy
Olej kokosowy jest naturalnym antybiotykiem - działa
antybakteryjnie oraz pomaga zwalczać grzybicę i trądzik. Zmiękcza i nawilża
skórę, a codzienne płukanie jamy ustnej przyczynia
się do wybielenia zębów i wzmocnienia dziąseł.
Owoce drzewa kokosowego są bogatym źródłem witaminy C,
minerałów, cukrów oraz kwasów tłuszczowych, zawierają również dużo żelaza i potasu.
Jednak ich najbardziej cenionym składnikiem
jest olej kokosowy, wytwarzany ze śmietanki, która zbiera się na powierzchni
mleczka kokosowego. Można go również pozyskiwać z kopry – wysuszonego, twardego
miąższu. Dzięki molekułom tłuszczu ma on znakomite właściwości lecznicze i jest
uznawany za najzdrowszy ze wszystkich dostępnych olejów.
W skład oleju kokosowego wchodzą:
- nienasycone kwasy tłuszczowe
- kwas laurynowy
- kwas mirystynowy
- kwas palmitynowy
- kwas stearynowy
- kwas oleinowy
- kwas linolowy
Zastosowanie oleju
kokosowego:
- przyspiesza spalanie tłuszczu oraz obniża ryzyko chorób
serca i miażdżycy
- poprawia wytrzymałość organizmu
- jest źródłem łatwo przyswajalnej energii
- dzięki zawartości kwasu laurynowego sprawdza się w
zwalczaniu grypy, opryszczki, wrzodów, zapalenia dróg moczowych i chorób
przyzębia
- zabija grzyby powodujące pleśniawki i grzybicę skóry
- stosowany zewnętrznie łagodzi stany zapalne
- chroni przed chorobami wątroby i nerek, a także
wspomaga funkcje tarczycy
- zapobiega przesuszaniu i łuszczeniu się skóry głowy,
wzmacnia cebulki włosa i zapobiega ich wypadaniu
- nawilża i uelastycznia skórę
- chroni organizm przed wolnymi rodnikami
- ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie mózgu
Komentarze
Prześlij komentarz