olej kokosowy

   Olej kokosowy jest naturalnym antybiotykiem - działa antybakteryjnie oraz pomaga zwalczać grzybicę i trądzik. Zmiękcza i nawilża skórę, a  codzienne płukanie jamy ustnej przyczynia się do wybielenia zębów i wzmocnienia dziąseł.
   Owoce drzewa kokosowego są bogatym źródłem witaminy C, minerałów, cukrów oraz kwasów tłuszczowych, zawierają również dużo żelaza i potasu. Jednak ich  najbardziej cenionym składnikiem jest olej kokosowy, wytwarzany ze śmietanki, która zbiera się na powierzchni mleczka kokosowego. Można go również pozyskiwać z kopry – wysuszonego, twardego miąższu. Dzięki molekułom tłuszczu ma on znakomite właściwości lecznicze i jest uznawany za najzdrowszy ze wszystkich dostępnych olejów.


W skład oleju kokosowego wchodzą:

- nienasycone kwasy tłuszczowe
- kwas laurynowy
- kwas mirystynowy
- kwas palmitynowy
- kwas stearynowy
- kwas oleinowy
- kwas linolowy


 Zastosowanie oleju kokosowego:

- przyspiesza spalanie tłuszczu oraz obniża ryzyko chorób serca i miażdżycy
- poprawia wytrzymałość organizmu
- jest źródłem łatwo przyswajalnej energii
- dzięki zawartości kwasu laurynowego sprawdza się w zwalczaniu grypy, opryszczki, wrzodów, zapalenia dróg moczowych i chorób przyzębia
- zabija grzyby powodujące pleśniawki i grzybicę skóry
- stosowany zewnętrznie łagodzi stany zapalne
- chroni przed chorobami wątroby i nerek, a także wspomaga funkcje tarczycy
- zapobiega przesuszaniu i łuszczeniu się skóry głowy, wzmacnia cebulki włosa i zapobiega ich wypadaniu
- nawilża i uelastycznia skórę
- chroni organizm przed wolnymi rodnikami
- ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie mózgu

Komentarze

Popularne posty