herbatki ziołowe
1. na niestrawność i bóle brzucha
Najlepsza jest mięta pieprzowa, która posiada liczne właściwości lecznicze. Zwykle używana do łagodzenia skutków niestrawności, bądź podrażnień żołądka, a także przy wzdęciach oraz bólach brzucha. Działa rozgrzewająco i rozkurczowo, a wypita przed snem ułatwia zasypianie. Jest też pomocna przy zapaleniu dróg żółciowych.
Podobne właściwości co mięta, posiada również herbata z rumianku. Działa rozkurczowo, przeciwbakteryjnie, moczopędnie, przeciwbólowo oraz napotnie.
2. na uspokojenie i bezsenność
Przy nerwicach i chorobach nerek oraz pęcherza najlepiej sprawdza się napar z lipy, który wspomoże także zmęczony organizm.
Uspokajająco właściwości wykazuje także melisa lekarska. Dobra przy nadpobudliwości nerwowej oraz w bezsenności spowodowanej stresem.
3. na przemianę materii i niedokrwistość
Niezawodna w tym celu jest herbata z pokrzywy zwyczajnej, działająca oczyszczająco i regenerująco. Zawiera ona witaminę A i C, potas, wapń, żelazo, a także flawonoidy i karotenoidy. Ma właściwości moczopędne i krwiotwórcze, dlatego jest zalecana przy anemii i niedokrwistości. Ponadto ułatwia przemianę materii.
Herbata z hibiskusa również oczyszcza organizm. Obniża ciśnienie krwi i stymuluje układ odpornościowy, ale uwaga: osoby zażywające leki na nadciśnienie, powinny zrezygnować z tej herbaty, ponieważ jej stosowanie może niebezpiecznie spotęgować działanie lekarstw.
4. na przeziębienie, grypę i przeciwgorączkowo
Kwiat lipy jest stosowany między innymi przy przeziębieniach i anginach. Działa napotnie oraz osłonowo na drogi oddechowe. Herbata z fiołka trójbarwnego wspomaga leczenie górnych dróg oddechowych oraz łagodzi kaszel. Z kolei napar z majeranku posiada właściwości rozgrzewające i przeciwzapalne.
5. na odchudzanie
Często zalecanymi napojami wspomagającymi dietę odchudzającą są właśnie herbaty ziołowe, szczególnie zielona i czerwona herbata wykazują silne działanie oczyszczające i regulujące procesy trawienne, a w przeciwieństwie do herbaty czarnej, nie odwadniają organizmu.
Pomocne przy odchudzaniu będą również napary zawierające w swoim składzie kminek, bazylię i tymianek. Uważać natomiast należy na mieszanki zawierające selen, gdyż jego nadużywanie może wywoływać skutki uboczne, jak np. wypadanie włosów, nudności, bądź nerwowość.
Sposób użycia ziół
Zwykle (jeśli producent nie zaleca inaczej) herbatę przygotowujemy zalewając 1 łyżeczkę suszu na szklankę wrzątku. Przykrywamy napar i odstawiamy na 10 minut do naciągnięcia. Po zaparzeniu ziół wywar przecedzamy przez sitko.
Komentarze
Prześlij komentarz