guacamole
Guacamole to sos przyrządzany z awokado - w wersji klasycznej z dodatkiem limonki i soli - który jest jedną z klasycznych meksykańskich potraw, popularnych w wielu krajach świata.
Podobno guacamole przyrządzali już Aztekowie. Nazwa wywodzi się z języka nahuatl i oznacza po prostu sos z awokado. Istnieje wiele sposobów przyrządzania guacamole, zależnie od regionu, osobistych preferencji smakowych, a także od zwyczajów kulinarnych kraju, do którego trafiła moda na spożywanie tej potrawy. I tak, Meksykanie przyrządzają guacamole w specjalnych naczyniach, zwanych molcajete. Jest to rodzaj moździerza, w którym rozciera się pozbawione pestki i skórki awokado. Do tak roztartego owocu dodają nieco soli oraz sok z limonki. Guacamole serwuje się z plackami tortilla.
Istnieje cała gama innych dodatków do guacamole, a wśród nich najczęściej spotykamy czosnek, papryczki chili, cebulę, kolendrę oraz pomidory.
Do przygotowania guacamole potrzebujemy dojrzałego awokado, to znaczy takiego, które ma miękką konsystencję, trochę jak masło. Takie awokado należy przekroić, najlepiej wzdłuż i usunąć pestkę ze środka. Następnie wydobywamy miąższ ze skórki, do czego najlepiej służy zwykła łyżka. Teraz trzeba rozdrobnić awokado, dokładnie rozetrzeć na jednolitą papkę. Można to zrobić choćby widelcem. Następnie dodajemy sól i pieprz do smaku, sok z połówki limonki oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy przykryte naczynie z guacamole do lodówki.
Komentarze
Prześlij komentarz