persymona

    Persymona (kaki) pochodzi z Japonii i Chin, a w Europie jest znana od XIII wieku. Kształtem przypomina pomidory, jest żółto-czerwoną, stożkowatą albo spłaszczoną jagodą. Po spodniej stronie owoc posiada 4 listki. Generalnie owoce mogą występować w różnych wariantach kolorystycznych - od jasnego, żółtopomarańczowego po ciemny, pomarańczowoczerwony. 
    Persymona, zwana także hurmą / hebanowcem, dzieli się na 2 kategorie: odmiany, których owoce są bardzo cierpkie, zanim w pełni dojrzeją oraz odmiany niewykazujące podobnych właściwości. Persymona cierpka nadaje się do jedzenia dopiero wtedy, kiedy dojrzeje i zmięknie (w konsystencji powinna przypominać galaretkę).

właściwości i zastosowanie:

- jest doskonałym źródłem witaminy A, zawiera też witaminę C
- jest bogata w związki fitochemiczne
- zawiera więcej rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika, fenoli i niektórych minerałów niż jabłko
- jest ceniona za związki biologicznie aktywne, w tym: kwas askorbinowy, karotenoidy, polifenole, błonnik pokarmowy i składniki mineralne
- w medycynie chińskiej od wieków owoce kaki stosowane są do leczenia miejsc po ukąszeniu przez węże i na podrażnioną skórę, zaś liście są stosowane do leczenia rozmaitych schorzeń, z kolei napój z gotowanych liści służy do obniżania ciśnienia, zmniejszenia krzepliwości krwi oraz leczenia nowotworów
- nie powinno się kupować persymony bez zielonych liści na wierzchołku
- kaki nie należy jeść ze skórką, można je za jeść jak kiwi - wydobywać miąższ za pomocą łyżeczki
- nadaje się jako składnik dżemu / galaretek
- doskonale uzupełnia smak owocowych sałatek, deserów lodowych / bitej śmietany
- kaki można jeść na surowo, a także gotować i kandyzować

Komentarze

Popularne posty