rukiew wodna
Rukiew wodna - inaczej rzeżucha wodna - jest rośliną należącą do rodziny kapustowatych, której właściwości lecznicze znano już w starożytności. W medycynie ludowej jest stosowana w leczeniu kaszlu, zaparć i przy zaburzeniach pracy wątroby. Z kolei współczesna fitoterapia poleca ją również osobom nerwowym.
Zdaniem badaczy z Wiliam Paterson University, którzy przeanalizowali 47 warzyw i owoców pod kątem zawartości 17 najważniejszych dla zdrowia człowieka składników, rukiew wodna jest najzdrowszym warzywem na świecie. Ma więcej witaminy C niż cytrusy, zawiera więcej beta-karotenu niż marchewka, a pod względem zawartości potasu przewyższa pomidory.
W związku z powyższym, wyciąg z tej rośliny jest podawany osobom zmagającym się z awitaminozą. Do tego opóźnia proces starzenia się skóry, a nawet pozwala cofnąć niektóre zmiany skórne.
Zdaniem badaczy z Wiliam Paterson University, którzy przeanalizowali 47 warzyw i owoców pod kątem zawartości 17 najważniejszych dla zdrowia człowieka składników, rukiew wodna jest najzdrowszym warzywem na świecie. Ma więcej witaminy C niż cytrusy, zawiera więcej beta-karotenu niż marchewka, a pod względem zawartości potasu przewyższa pomidory.
W związku z powyższym, wyciąg z tej rośliny jest podawany osobom zmagającym się z awitaminozą. Do tego opóźnia proces starzenia się skóry, a nawet pozwala cofnąć niektóre zmiany skórne.
Komentarze
Prześlij komentarz