halibut
Halibut zamieszkuje wody Oceanu Pacyficznego oraz Oceanu Atlantyckiego. Stada halibuta żyjące w Morzu Beringa i wodach północno-wschodniego Atlantyku są na względnie stałym poziomie, natomiast w innych obszarach Oceanu Pacyficznego oraz Oceanu Atlantyckiego są zagrożone wyginięciem, dlatego też organizacja ekologiczna WWF zaleca ograniczenie spożywania halibuta pochodzącego z Morza Beringa i wód północno-wschodniego Atlantyku oraz niekupowanie halibuta pochodzącego z innych niż wymienione obszarów połowowych.
- zawiera znaczne ilości witaminy D, B12, B6 i niacyny
- to dobre źródło potasu
- 100 g halibuta pokrywa 83% dziennego zapotrzebowania na selen
- jest źródłem cennego białka
- posiada dość wysoką zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych
- jest niskokaloryczny
właściwości:
- zawiera znaczne ilości witaminy D, B12, B6 i niacyny
- to dobre źródło potasu
- 100 g halibuta pokrywa 83% dziennego zapotrzebowania na selen
- jest źródłem cennego białka
- posiada dość wysoką zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych
- jest niskokaloryczny
Komentarze
Prześlij komentarz