yuzu

   Yuzu został sprowadzony do Japonii i Korei z Chin w okresie dynastii Tang (lata 618-907). Uważa się, że jest hybrydą kwaśnej mandarynki i Ichang papeda, rodzaju cytrusa. Obecnie yuzu jest uprawiany w Azji Wschodniej, ale spotkać go też można w innych krajach. Jest popularny w USA.


właściwości i zastosowanie:

- zawiera 3-krotnie więcej witaminy C niż cytryna
- jest bogaty w wapń i potas
- w kuchni japońskiej jest stosowany jako naturalny środek chroniący przed infekcjami - cały owoc kroi się na cienkie plasterki i zalewa miodem, po czym odstawia się na 3 dni; tak powstały syrop można dodać do herbaty albo mieszać z wrzątkiem
- w kuchni japońskiej wykorzystuje się przede wszystkim sok i skórkę owoców, dodawaną do chawan mushi oraz zup typu suimono
- wysuszoną skórkę dodaje się także do tsukemono, czyli marynowanych warzyw
- sproszkowana skórka jest stosowana jako przyprawa
- owoce yuzu stosuje się do rozgrzewającej kąpieli zwanej yuzuyu albo yuzuburo; zwyczaj ten sięga XVIII wieku i polega na tym, że całe owoce, pocięte na połówki lub umieszczone w woreczku z materiału wrzuca się do wanny wypełnionej gorącą wodą
- kwiaty yuzu wykorzystuje się do produkcji perfum


Komentarze

Popularne posty