cykoria
Cykoria jest rośliną zimową i zawiera mnóstwo cennych składników, jak choćby magnez, żelazo, cynk, sód, fosfor, potas, mangan, czy miedź, a ponadto karoten oraz witaminy z grupy B, C i kwas foliowy.
Poprawia funkcjonowanie przewodu pokarmowego oraz nerek, jak również wpływa na tworzenie się czerwonych krwinek. Wpływa też korzystnie na skórę, a ponieważ jest niskokaloryczna, jest wręcz idealna dla osób odchudzających się.
Chociaż cykorię dodaje się przede wszystkim do sałatek i surówek, to nadaje się też ona do duszenia, czy zapiekania.
Dziko rosnąca cykoria jest zielona i wyglądem przypomina sałatę. Ta na naszych stołach jest uprawiana bez dostępu światła, przez co ma taki a nie inny smak i kolor.
Poprawia funkcjonowanie przewodu pokarmowego oraz nerek, jak również wpływa na tworzenie się czerwonych krwinek. Wpływa też korzystnie na skórę, a ponieważ jest niskokaloryczna, jest wręcz idealna dla osób odchudzających się.
Chociaż cykorię dodaje się przede wszystkim do sałatek i surówek, to nadaje się też ona do duszenia, czy zapiekania.
Dziko rosnąca cykoria jest zielona i wyglądem przypomina sałatę. Ta na naszych stołach jest uprawiana bez dostępu światła, przez co ma taki a nie inny smak i kolor.
Komentarze
Prześlij komentarz