soczewica
Soczewica może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. W 100 g ugotowanej soczewicy jest aż 9,02 g tego składnika, aczkolwiek należy pamiętać, że białko to nie zawiera wszystkich niezbędnych aminokwasów. Można je jednak połączyć z innymi produktami, które mają ich pod dostatkiem, np. z produktami zbożowymi (pod postacią pierogów) czy z ziemniakami.
Do tego warto pamiętać, że białko soczewicy jest, zaraz po białku soi, najlepiej przyswajalnym przez organizm białkiem pochodzenia roślinnego. Ale uwaga! Aby uniknąć straty białka, soczewica powinna być solona na 10 minut przed końcem gotowania.
Soczewica ma niską zawartość sodu oraz jest skarbnicą potasu, ponadto zawiera w sporych ilościach żelazo i kwas foliowy, jak również błonnik sprzyjający odchudzaniu. Do tego ma niski indeks glikemiczny, dlatego mogą ją spożywać cukrzycy.
Warto wiedzieć, że najmniejszy indeks glikemiczny ma soczewica zielona, a potem czerwona; z kolei największy - żółta.
Z soczewicy powinny natomiast zrezygnować te osoby, które mają problemy z układem pokarmowym, gdyż powoduje wzdęcia i kłopoty z jelitami.
- ponieważ każdy rodzaj soczewicy ma inną twardość, przez to gotuje się je inczej
- najmniej czasu wymagają soczewica czerwona i żółta - bez wcześniejszego namaczania, gotuje się je około 15 minut
- soczewica zielona - wystarczy opłukać i gotować około 30 minut
- soczewica brązowa - moczyć przez około 30 minut, a potem gotować nawet godzinę
uwaga! soczewica bardzo chłonie wodę, a podczas gotowania 2-krotnie zwiększa swoją objętość
Do tego warto pamiętać, że białko soczewicy jest, zaraz po białku soi, najlepiej przyswajalnym przez organizm białkiem pochodzenia roślinnego. Ale uwaga! Aby uniknąć straty białka, soczewica powinna być solona na 10 minut przed końcem gotowania.
Soczewica ma niską zawartość sodu oraz jest skarbnicą potasu, ponadto zawiera w sporych ilościach żelazo i kwas foliowy, jak również błonnik sprzyjający odchudzaniu. Do tego ma niski indeks glikemiczny, dlatego mogą ją spożywać cukrzycy.
Warto wiedzieć, że najmniejszy indeks glikemiczny ma soczewica zielona, a potem czerwona; z kolei największy - żółta.
Z soczewicy powinny natomiast zrezygnować te osoby, które mają problemy z układem pokarmowym, gdyż powoduje wzdęcia i kłopoty z jelitami.
gotowanie
- ponieważ każdy rodzaj soczewicy ma inną twardość, przez to gotuje się je inczej
- najmniej czasu wymagają soczewica czerwona i żółta - bez wcześniejszego namaczania, gotuje się je około 15 minut
- soczewica zielona - wystarczy opłukać i gotować około 30 minut
- soczewica brązowa - moczyć przez około 30 minut, a potem gotować nawet godzinę
uwaga! soczewica bardzo chłonie wodę, a podczas gotowania 2-krotnie zwiększa swoją objętość
rodzaje
- brązowa - charakteryzuje się wyrazistym smakiem, bardzo często jest składnikiem wegetariańskich pasztetów
- ciemnozielona francuska du Puy - najdroższa i najbardziej aromatyczna, po ugotowaniu zachowuje kształt
- czerwona - najpopularniejsza, łatwo się rozgotowuje, dlatego też idealnie pasuje do zup
- czarna - z wyglądu przypomina kawior, nadaje się do zup oraz pikantnych przekąsek
- pomarańczowa - ma delikatny smak i łatwo się rozgotowuje
- zielona - delikatna w smaku, po ugotowaniu zachowuje sypkość
- żółta - delikatna w smaku, łatwo rozpada się po ugotowaniu
Komentarze
Prześlij komentarz