pieczarki
Pieczarki to najbardziej popularne grzyby uprawne na świecie, choć jeszcze w XVI wieku uchodziły za rarytas i trafiały na stoły jedynie najzamożniejszych. W Europie ich uprawę rozpoczęto właśnie w XVI wieku we Francji. Z kolei Polska należy do największych producentów pieczarek w skali europejskiej i światowej.
Te hodowane w Polsce zbiera się ręcznie, zaś w pozostałych krajach Unii Europejskiej wykorzystuje się do tego maszyny, przez co są one sprzedawane w formie krajanek w słoikach lub puszkach, a nie jako świeży produkt.
Najbardziej znane są pieczarka biała - o niewielkich rozmiarach i bardzo jasnych kapeluszach oraz pieczarka portobello - większa, o dużo ciemniejszym kolorze i intensywniejszym smaku.
Pieczarki są niskokaloryczne, w 90-95% składają się z wody, a w 100 g masy zawierają około 3 g białka, 3 g węglowodanów i 0,3 g tłuszczu. Są bardzo dobrym źródłem witaminy B (nawet lepszym niż większość warzyw), dostarczają niewielkie ilości witaminy C i D oraz zawierają cenne związki bioaktywne.
Niestety są one bardzo nietrwałe i łatwo się psują. Należy je przechowywać w lodówce w temperaturze do 4 st. C. Pieczarki białe wytrzymają w dobrym stanie około 4 dni, zaś brązowe do 6. Lepiej też nie przechowywać ich w plastikowych i foliowych opakowaniach, gdyż sprzyja to rozwojowi pleśni.
Pieczarki można również uprawiać w domu i to przez cały rok z wykorzystaniem gotowych zestawów. Zawierają one podłoże z obornika końskiego lub słomy i kurzaka już zaszczepionego grzybnią. Do uprawy wykorzystuje się worki foliowe albo drewniane / plastikowe skrzynki, w których umieszcza się podłoże. Ważna jest temperatura wzrostu wynosząca między 12 a 20 st. C i niezbyt duża ilość światła, dlatego też za najlepsze miejsce do domowej hodowli uchodzi piwnica, strych albo garaż. Możliwa jest również hodowla w ogrodzie, ale tylko w mocno zacienionym miejscu i to w okresie od kwietnia do lipca.
Pierwszych zbiorów można dokonać po około 3-4 tygodniach.
Te hodowane w Polsce zbiera się ręcznie, zaś w pozostałych krajach Unii Europejskiej wykorzystuje się do tego maszyny, przez co są one sprzedawane w formie krajanek w słoikach lub puszkach, a nie jako świeży produkt.
Najbardziej znane są pieczarka biała - o niewielkich rozmiarach i bardzo jasnych kapeluszach oraz pieczarka portobello - większa, o dużo ciemniejszym kolorze i intensywniejszym smaku.
Pieczarki są niskokaloryczne, w 90-95% składają się z wody, a w 100 g masy zawierają około 3 g białka, 3 g węglowodanów i 0,3 g tłuszczu. Są bardzo dobrym źródłem witaminy B (nawet lepszym niż większość warzyw), dostarczają niewielkie ilości witaminy C i D oraz zawierają cenne związki bioaktywne.
Niestety są one bardzo nietrwałe i łatwo się psują. Należy je przechowywać w lodówce w temperaturze do 4 st. C. Pieczarki białe wytrzymają w dobrym stanie około 4 dni, zaś brązowe do 6. Lepiej też nie przechowywać ich w plastikowych i foliowych opakowaniach, gdyż sprzyja to rozwojowi pleśni.
Pieczarki można również uprawiać w domu i to przez cały rok z wykorzystaniem gotowych zestawów. Zawierają one podłoże z obornika końskiego lub słomy i kurzaka już zaszczepionego grzybnią. Do uprawy wykorzystuje się worki foliowe albo drewniane / plastikowe skrzynki, w których umieszcza się podłoże. Ważna jest temperatura wzrostu wynosząca między 12 a 20 st. C i niezbyt duża ilość światła, dlatego też za najlepsze miejsce do domowej hodowli uchodzi piwnica, strych albo garaż. Możliwa jest również hodowla w ogrodzie, ale tylko w mocno zacienionym miejscu i to w okresie od kwietnia do lipca.
Pierwszych zbiorów można dokonać po około 3-4 tygodniach.
Komentarze
Prześlij komentarz