fiddleheads
Fiddleheads to jadalne pędy paproci, a dokładniej: młode pędy, które nie zdążyły się jeszcze w pełni rozwinąć.
W wielu krajach pióropusznik strusi jest uznawany za warzywo. W Japonii - zwany kogomi albo kusasotetsu - jest jadany na co dzień, a używa się go w różnego rodzaju potrawach: zupach, daniach duszonych, sałatkach. Bardzo popularny jest też w wielu regionach Chin.
Wiele rodzin suszy pastorały na zimę, przechowując je na strychu. Ugotowane w wodzie odzyskują dawny wygląd.
Innym jadalnym rodzajem paproci jest orlica. Ponieważ jest bardziej gorzka od pióropusznika należy zbierać jedynie najmłodsze pędy. Muszą też być one dłużej gotowane, choć również mają swoich zwolenników. Są to Chiny, Japonia, Korea i północne Indie.
Jadalne pędy paproci przypominają w smaku szparagi oraz fasolkę szparagową. Można je dodawać do sałatek czy gotować. Stanowią źródło witaminy A oraz C, a zawierają także niacynę, ryboflawinę. Pomagają wzmocnić układ odpornościowy i pozytywnie wpływają na wzrok.
W wielu krajach pióropusznik strusi jest uznawany za warzywo. W Japonii - zwany kogomi albo kusasotetsu - jest jadany na co dzień, a używa się go w różnego rodzaju potrawach: zupach, daniach duszonych, sałatkach. Bardzo popularny jest też w wielu regionach Chin.
Wiele rodzin suszy pastorały na zimę, przechowując je na strychu. Ugotowane w wodzie odzyskują dawny wygląd.
Innym jadalnym rodzajem paproci jest orlica. Ponieważ jest bardziej gorzka od pióropusznika należy zbierać jedynie najmłodsze pędy. Muszą też być one dłużej gotowane, choć również mają swoich zwolenników. Są to Chiny, Japonia, Korea i północne Indie.
Jadalne pędy paproci przypominają w smaku szparagi oraz fasolkę szparagową. Można je dodawać do sałatek czy gotować. Stanowią źródło witaminy A oraz C, a zawierają także niacynę, ryboflawinę. Pomagają wzmocnić układ odpornościowy i pozytywnie wpływają na wzrok.
Komentarze
Prześlij komentarz