zielone warzywa, czyli chlorofil na zdrowie

Chlorofil - korzyści dla zdrowia:

- przyspiesza przemianę materii
- wzmacnia organizm
- przyspiesza przemianę materii
- hamuje apetyt
- wspomaga odchudzanie
- wpływa pozytywnie na pracę jelit
- eliminuje zaparcia
- zapobiega wchłanianiu toksyn z powietrza
- jest źródłem przeciwutleniaczy
- stymuluje wzrost czerwonych krwinek
- hamuje zakażenie grzybami Candida albicans
- stosowany na rany przyspiesza ich gojenie

   Ostatnio modne zielone koktajle (zwane też green monsters - zielone potwory) są także zdrowe dla organizmu. Zielone warzywa zawierają witaminy A, B, C, potas, żelazo, magnez, wapń, kwas foliowy, jak również błonnik.

Z którymi warto się bliżej zapoznać?

  • pokaźne ilości magnezu i wapnia zawiera kapusta pekińska
  • źródło potasu stanowi sałata rzymska
  • a ponadto warto zainwestować w:
- szpinak
- jarmuż
- brokuły
- brukselka
- karczochy
- ogórek
- sałata
- kapusta włoska, jak i biała
- zielona fasolka szparagowa

Komentarze

Popularne posty