zielone warzywa, czyli chlorofil na zdrowie
Chlorofil -
korzyści dla zdrowia:
- przyspiesza przemianę materii
- wzmacnia organizm
- przyspiesza przemianę materii
- hamuje apetyt
- wspomaga odchudzanie
- wpływa pozytywnie na pracę
jelit
- eliminuje zaparcia
- zapobiega wchłanianiu toksyn z
powietrza
- jest źródłem przeciwutleniaczy
- stymuluje wzrost czerwonych
krwinek
- hamuje zakażenie
grzybami Candida albicans
- stosowany na rany przyspiesza
ich gojenie
Ostatnio modne
zielone koktajle (zwane też green monsters - zielone potwory) są także zdrowe
dla organizmu. Zielone warzywa zawierają witaminy A, B, C, potas, żelazo,
magnez, wapń, kwas foliowy, jak również błonnik.
Z którymi warto
się bliżej zapoznać?
- pokaźne ilości magnezu
i wapnia zawiera kapusta pekińska
- źródło potasu stanowi
sałata rzymska
- a ponadto warto
zainwestować w:
- szpinak
- jarmuż
- brokuły
- brukselka
- karczochy
- ogórek
- sałata
- kapusta włoska, jak i biała
- zielona
fasolka szparagowa
Komentarze
Prześlij komentarz