granat

   Granat jako owoc zyskał sobie nieśmiertelność w symbolice wielu kultur na świecie. Przykładem jest choćby mit o porwaniu Prozerpiny przez Hadesa. Więziona przez boga świata podziemnego konsekwentnie odmawiała jedzenia, aż w końcu skusiła się na owoc granatu. Sześć połkniętych przez nią pestek spowodowało, że odtąd musiała spędzać te 6 miesięcy w jego królestwie.
   W tradycji żydowskiej uważa się, że owoc granatu zawiera 613 nasion na podobieństwo 613 przykazań Tory.
   Z kolei tradycyjne menu święta Rosz Haszana w wielu żydowskich domach nie może się obejść bez granatów.
   Granat widnieje także w herbie Granady, hiszpańskiego miasta leżącego na południu kraju, które zawdzięcza swoją nazwę Arabom sprowadzającym ten owoc na Półwysep Iberyjski.


   Właściwości:

- sok z granatu zawiera bogate źródło łatwo przyswajalnych polifenoli (antyutleniaczy)
- jest kopalnią kwasów organicznych
- to bogate źródło witamin A, B, C, E  oraz wielu substancji mineralnych jak żelazo, potas, magnez, wapń, jod, krzem, fosfor
- zmniejsza zagrożenie miażdżycą
- pomaga utrzymać poziom cholesterolu
- obniża ryzyko zachorowania na raka piersi i prostaty
- dobroczynnie wpływa na serce i układ krwionośny
- łagodzi problemy trawienne
- odmładza i regeneruje skórę
- łagodzi kobiece dolegliwości

Komentarze

Popularne posty