lukrecja
- Lukrecja od dawien dawna jest stosowana w medycynie i kosmetyce, choć pewnie większość ludzi zna ją z kuchni. I choć nie każdemu odpowiada jej smak przypominający anyż, to warto się z nią bliżej zapoznać.
- Jest rodzajem byliny, występującej w południowej Europie i Azji Mniejszej. Wymaga suchego i ciepłego klimatu. Obecnie uprawiana w wielu rejonach świata.
- Jedna z najstarszych roślin stosowanych w lecznictwie. Surowcami spożywczymi są korzeń i rozłogi rośliny. Do celów kulinarnych pozyskuje się je późną jesienią albo wczesną wiosną od osobników co najmniej 3-letnich.
- Obecnie w kuchni wykorzystuje się wysuszone i zmielone korzenie albo wyciąg wodny z korzeni.
- Mało kto wie, że w Cesarstwie Rzymskim wykorzystywano ekstrakt ze słodkiego korzenia w celach kulinarnych i medycznych. Do dzisiaj uważa się, że najlepsza lukrecja rośnie właśnie na wzgórzach Kalabrii. W miejscowości Rossano - gdzie od prawie 300 lat są produkowane lukrecjowe cukierki - znajduje się jedyne na świecie muzeum lukrecji.
- Właściwości:
- stosuje się ją przy produkcji leków na biegunkę, schorzeniach dróg moczowych i środków wykrztuśnych
- działa żółciopędnie, moczopędnie, rozkurczowo, przeciwartretycznie i przeciwreumatycznie oraz przeczyszczająco
- poprawia łaknienie
- hamuje reakcje autoagresji
- poprawia łaknienie
- hamuje reakcje autoagresji
- Lukrecja jest słodka, dlatego też jest używana w przemyśle cukierniczym, spożywczym i alkoholowym.
- Ma też szerokie zastosowanie w kosmetyce, wchodzi w skład wielu kremów, żelów, szamponów i toników.
Komentarze
Prześlij komentarz