Matcha

   Matcha - to japońska zielona herbata, uznawana za najlepszą dla zdrowia. Sproszkowanych w całości liści używano w ceremonii picia herbaty cha-no-yu oraz jako dodatek do lodów, czy ciastek, a także innych potraw kulinarnych.
    Właściwości:

- bogate źródło witamin A, B, C, E
- zawiera minerały jak potas, sód, cynk, wapń i żelazo
- jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów
- jeden ze związków wykazuje działania antyrakowe
- zawiera błonnik oraz kofeinę
- sproszkowane w całości liście działają przeciwnowotworowo i antywirusowo
- korzystnie wypływa na pracę serca
- codzienne picie przyspiesza metabolizm oraz spalanie tłuszczu
- obniża poziom cholesterolu
- reguluje procesy trawienia
- wspomaga odchudzanie
- neutralizuje kwasy żołądkowe
- działa kojąco na układ pokarmowy
- wzmacnia system odpornościowy
- spowalnia procesy starzenia się organizmu

Komentarze

Popularne posty