kawa i herbata
- Herbata - odkryta w Indiach, tak naprawdę światową karierę zrobiła dzięki Chińczykom. O jej kolorze jak i cierpkości smaku decyduje czas fermentacji. Tradycyjna powinna być parzona w ceramicznym czajniku. Wyróżniamy herbatę czarną, zieloną, białą i czerwoną.
- Kawa - pochodzi z Etiopii. Z biegiem lat stała się popularną używką w krajach muzułmańskich, skąd przedostała się także na europejskie salony. Najbardziej rozpowszechnioną odmianą są łagodna w smaku arabica i znacznie mocniejsza, bo zawierająca 2-krotnie większą ilość kofeiny robusta.
- kawa dawniej była świętym napojem i ze względu na ożywcze działanie pili ją podczas medytacji afrykańscy sufici
sypka herbata |
korzyści:
- kofeina działa pobudzająco i stymulująco, rozszerza naczynia krwionośne, przyspiesza przemianę materii, pobudza procesy myślowe, ułatwia oddychanie, ale także działa moczopędnie i podwyższa temperaturę ciała
- zawarte w kawie i herbacie flawonoidy mają działanie antyoksydacyjne, zapobiegają stanom zapalnym i bakteryjnym, a także spowalniają rozkład witaminy C
- w kawie występuje duża dawka witaminy PP (jedna porcja to ok. 10% dziennego zapotrzebowania)
- w herbacie najwięcej jest fluoru, potasu i kwasu foliowego (ma też dużo witamin, lecz występują one w małych ilościach)
zagrożenia:
- kawa podwyższa poziom złego cholesterolu oraz trójglicerydów we krwi
- nadmierne spożywanie często powoduje niestrawność, dlatego też nie jest wskazana dla osób mających problem z wrzodami żołądka
- zdarzają się też ludzie nadwrażliwi na kofeinę, którzy po wypiciu małej czarnej czują się bardzo źle
- herbata z kolei zawiera nadmiar miedzi oraz różne zanieczyszczenia osadzone na liściach
- posiada także kwas szczawiowy, hamujący wchłanianie wapnia
Komentarze
Prześlij komentarz