płoć
W Polsce płoć występuje we wszystkich wodach słodkich: w rzekach, jeziorach i stawach (poza potokami górskimi) oraz wodach przybrzeżnych Bałtyku. Spotyka się ją w całej Europie, z wyjątkiem Półwyspu Iberyjskiego, zlewiska Adriatyku, Grecji oraz północnej Skandynawii.
właściwości i zastosowanie:
- stanowi doskonałe źródło białka oraz witamin z grupy B, a ponadto jest źródłem wapnia, żelaza, potasu, fosforu, cynku, jodu, selenu i magnezu
- to jedna z najchudszych ryb
- ma niewiele tłuszczów, ale za to cennych: wielonienasyconych, wśród których kwas EPA stanowi 22%, a kwas DHA 57%
- nadaje się do pieczenia, smażenia, duszenia i gotowania
- nie poleca się jej wędzić i grillować, gdyż po takiej obróbce staje się ona sucha i mniej smaczna
Komentarze
Prześlij komentarz