grejpfrut

    Grejpfrut posiada kilka odmian. I tak:

- czerwone i różowe mają najwięcej witaminy C
czerwony jest najzdrowszy i najpopularniejszy, zawiera najwięcej witaminy C, likopenu i karotenoidów; wyróżnia się słodko-kwaśnym smakiem z wyraźną nutą goryczy
- mniejszą popularnością cieszą się odmiany żółta i zielona, które są wprawdzie łagodniejsze w smaku, lecz zawierają mniej wartości odżywczych
- żółte grejpfruty są kwaśne, pozbawione goryczy
- odmiana zielona, zwana również sweety, jest najsłodszą wersją grejpfruta; to krzyżówka grejpfruta i pomarańczy olbrzymiej - pomelo; zawiera jednak o 25% więcej antyoksydantów niż odmiana czerwona

właściwości i zastosowanie:

-  są bogatym źródłem witamin C i beta-karotenu, a także wit. A, z grupy B i potasu
- jest niskokaloryczny
- zawiera flawonoidy, które występują przede wszystkim w skórce, pestkach oraz białej błonce grejpfruta
- mają niewiele kalorii przyspieszają przemianę materii
- mają niski indeks glikemiczny
- spowalniają proces rozkładu cukru w organizmie
- wzmacniają odporność organizmu
- mają zbawienny wpływ na serce, obniżając poziom cholesterolu i regulując ciśnienie
- wyciąg z pestek grejpfruta wspomaga leczenie wrzodów żołądka, zaś olejek grejpfrutowy ma działanie uspokajające i antydepresyjne
- preparaty oraz zabiegi z wykorzystaniem grejpfruta polecane są przede wszystkim do skóry tłustej i trądzikowej, gdyż regulują nadmiar sebum oraz zamykają pory
- owoc ten świetnie sobie radzi także z przebarwieniami, rozjaśnia je

- Uwaga! sok z grejpfruta ma najwięcej ze wszystkich cytrusów związków wchodzących w interakcje z wieloma lekami

Komentarze

Popularne posty