pomarańcza

    Pomarańcza to owoc, który pochodzi z południowych Chin. W Europie jej prozdrowotne działanie jest znane dopiero od XVI wieku.

właściwości i zastosowanie:

- ma dużo beta-karotenu i witaminy C oraz wody
- czerwone pomarańcze, poza beta-karotenem, produkują również antocyjany
- dostarczają też dużo witamin z grupy B oraz potas
- zawierają substancje blokujące pierwszą fazę powstania komórek nowotworowych i związki o działaniu przeciwbakteryjnym
- obfitują w błonnik pokarmowy
- są bogatym źródłem związków polifenolowych, zarówno kwasów fenolowych, jak i flawonoidów
- ze skórki owoców, kwiatów i młodych pędów otrzymuje się olejki eteryczne
- kandyzowana skórka pomarańczowa jest używana w ciastkarstwie i cukiernictwie
- sok z pomarańczy wykazuje właściwości przeciwnowotworowe
- olejki eteryczne, uwalniające się podczas obierania tych owoców, działają odprężająco, przeciwdepresyjnie i poprawiają nastrój
olejek pomarańczowy ma również właściwości antybakteryjne
- pomarańcze mają właściwości odchudzające
- mają niski indeks glikemiczny 
- smażona skórka pomarańczowa jest znakomitym dodatkiem do ciast
- gorzkie pomarańcze są wykorzystywane do produkcji konfitur, esencji do aromatyzowania ciast oraz likieru Curacao - popularnego składnika drinków o niebieskim zabarwieniu

    Wyróżniamy 3 rodzaje pomarańczy: słodka (inaczej pomarańcza chińska), pomarańcza gorzka, pomarańcza bergamotka.

Komentarze

Popularne posty