mąka kasztanowa
Mąka kasztanowa jest otrzymywana przez zmielenie kasztanów jadalnych. Spośród innych mąk z orzechów wyróżnia się niską zawartością tłuszczu, zaś wysoką zawartością białka i węglowodanów. Do tego charakteryzuje się słodkim smakiem i orzechowym zapachem. Tekstura mąki jest bardzo zbliżona do tekstury mąki pszennej, dlatego też produkty z niej powstające zachowają wysoką plastyczność. Ale mąka kasztanowa znacznie przewyższa mąkę pszenną wartością odżywczą i walorami zdrowotnymi.
- zawiera wysokiej jakości białka z niezbędnymi aminokwasami, węglowodany, jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz błonnik
- jest źródłem miedzi, potasu, fosforu, magnezu i witaminy B6
- nie zawiera glutenu
- może być używana zamiast mąki pszennej, migdałowej czy ryżowej oraz w mieszance mąk - szczególnie dobrze sprawdza się z mąką ryżową
Mąkę kasztanową można przygotować w domu. Należy przygotować kasztany jadalne, naciąć im skórkę i piec przez 25 minut w piekarniku aż skórki będą odchodzić. Następnie znowu wstawić do piekarnika w celu wysuszenia na kilka godzin utrzymując niską temperaturę około 50 st. C. A gdy będą dostatecznie suche, zmielić w młynku do kawy, młynku do orzechów lub przy użyciu blendera do uzyskania tekstury mąki.
Mąkę kasztanową przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku nie dłużej jak 6 miesięcy.
właściwości i zastosowanie:
- zawiera wysokiej jakości białka z niezbędnymi aminokwasami, węglowodany, jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz błonnik
- jest źródłem miedzi, potasu, fosforu, magnezu i witaminy B6
- nie zawiera glutenu
- może być używana zamiast mąki pszennej, migdałowej czy ryżowej oraz w mieszance mąk - szczególnie dobrze sprawdza się z mąką ryżową
Mąkę kasztanową można przygotować w domu. Należy przygotować kasztany jadalne, naciąć im skórkę i piec przez 25 minut w piekarniku aż skórki będą odchodzić. Następnie znowu wstawić do piekarnika w celu wysuszenia na kilka godzin utrzymując niską temperaturę około 50 st. C. A gdy będą dostatecznie suche, zmielić w młynku do kawy, młynku do orzechów lub przy użyciu blendera do uzyskania tekstury mąki.
Mąkę kasztanową przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku nie dłużej jak 6 miesięcy.
Komentarze
Prześlij komentarz