opieńka

     Opieńka miodowa to grzyb blaszkowy o dość małych owocnikach występujących zwykle w dużych skupiskach wokół pni i korzeni drzew. Tworzy charakterystyczne sznury grzybowe od korzeni aż po gałęzie. Młode osobniki możemy poznać po miodowym kolorze, starsze grzyby przybierają barwę brązową, a nawet czerwoną. Występuje na wszystkich kontynentach z wyjątkiem Antarktydy i Ameryki Południowej, ale najpospolitsza jest w Europie Środkowej. Najchętniej rośnie w lasach liściastych, ale zdarza się ją też zobaczyć na pniach drzew iglastych. Jest grzybem pasożytniczym, który atakuje zarówno martwe, jak i młode gatunki drzew. Wywołuje u nich tzw. białą zgniliznę drewna, co prowadzi często do masowego obumierania drzew liściastych. Równocześnie jest też grzybem jadalnym (oczywiście po obróbce cieplnej) lubianym przez smakoszy. Sezon na opieńki miodowe trwa od sierpnia do końca listopada.

    Opieńkę miodową można pomylić z jadalną opieńką ciemną, która występuje głównie na drzewach iglastych, a także z opieńką bezpierścieniową, która jest pozbawiona pierścienia. Niestety opieńka miodowa jest też podobna do trujących grzybów, takich jak: maślanka wiązkowa, łuskwiak nastroszony.

właściwości i zastosowanie:

- nie jest bogatym źródłem składników odżywczych, nie mniej jednak znajdziemy w niej jednak niewielkie ilości substancji mineralnych, takich jak fosfor, sód i wapń

- opieńki są grzybami jadalnymi, lecz tylko po ich odpowiednim przyrządzeniu, czyli dokładnym obgotowaniu przez co najmniej 30-40 minut, potem można je smażyć, dusić albo marynować

Komentarze

Popularne posty