endywia
Endywia wywodzi się z wybrzeża Morza Śródziemnego i Azji Zachodniej, gdzie jej właściwości i wartości odżywcze były znane już w starożytności. W 1616 roku po raz pierwszy zaczęto ją sadzić w Niemczech, skąd rozpowszechniła się w całej Europie. Roślinę tę obecnie uprawia się w Europie, Ameryce Północnej, Azji Środkowej oraz Afryce. Jest bardzo popularna we Francji, Włoszech i Niemczech, a z wyglądu przypomina sałatę. Należy do rodziny astrowatych. Istnieją dwie odmiany endywii: endywia kędzierzawa oraz endywia szerokolistna.
właściwości:
- jest warzywem bardzo niskokalorycznym
- ma niski indeks glikemiczny
- jest bogata w witaminy, składniki mineralne i przeciwutleniacze, takie jak związki fenolowe oraz inulinę i intybinę
- wspomaga trawienie, łagodzi zaparcia
- obniża ciśnienia krwi
- zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca, miażdżycy, udaru mózgu przez obniżenie stężenia cholesterolu LDL
- łagodzi zaburzenia wątrobowe
- zwiększa odporność organizmu
- korzystnie wpływa na wzrok, układ nerwowy
- pozytywnie wpływa na skórę
zastosowanie:
- najczęściej znajduje zastosowanie jako dodatek do sałatek, nadając im orzeźwiającego i lekko gorzkiego smaku
- najlepiej komponuje się w sałatkach z ostrymi serami, orzechami i pikantnymi sosami
- z reguły nie przyrządza się sałatek z samej endywii, a miesza się ją z innymi sałatami
- liście endywii można też poddawać gotowaniu, gotowaniu na parze lub smażeniu; dodaje się też je do zup, gulaszów oraz dań na bazie warzyw
Przy zakupie należy zwrócić uwagę na barwę liści, które powinny być zielone, a nieodbarwione. Endywię można przechowywać w lodówce do 4 dni. Przed spożyciem endywię należy opłukać pod bieżącą wodą i odrzucić żółte liście.
Komentarze
Prześlij komentarz