z wazonu na talerz


oto kilka niecodziennych zastosować kwiatów jadalnych:
  • kwiaty cukinii czy dyni nadają się do smażenia; świetnie smakują zanurzone w naleśnikowym cieście i usmażone w głębokim tłuszczu; to przystawka bardzo popularna we Włoszech, a do tego zdrowa, bo zawierająca wapń, żelazo, białko, witaminy A, B1, C, PP; kwiaty cukinii można usmażyć albo nafaszerować i usmażyć, ale trzeba je przygotować zaraz po kupieniu, gdyż szybko więdną
  • kwiaty akacji również można zanurzyć w naleśnikowym cieście i usmażyć na złoto na rozgrzanym oleju, smakują jak ciasteczka
  • stokrotka nadaje się do kandyzowania
  • magnolię można zamarynować
  • z fiołków da się zrobić sok do herbaty
  • świeże pączki stokrotek idealnie współgrają z sałatą
  • listki mleczu można położyć na twarożek
  • kwiaty ogórecznika wzmocnią smak pomidorowej

Komentarze

Popularne posty