z wazonu na talerz
oto kilka niecodziennych zastosować kwiatów jadalnych:
- kwiaty cukinii czy dyni nadają się do smażenia; świetnie smakują zanurzone w naleśnikowym cieście i usmażone w głębokim tłuszczu; to przystawka bardzo popularna we Włoszech, a do tego zdrowa, bo zawierająca wapń, żelazo, białko, witaminy A, B1, C, PP; kwiaty cukinii można usmażyć albo nafaszerować i usmażyć, ale trzeba je przygotować zaraz po kupieniu, gdyż szybko więdną
- kwiaty akacji również można zanurzyć w naleśnikowym cieście i usmażyć na złoto na rozgrzanym oleju, smakują jak ciasteczka
- stokrotka nadaje się do kandyzowania
- magnolię można zamarynować
- z fiołków da się zrobić sok do herbaty
- świeże pączki stokrotek idealnie współgrają z sałatą
- listki mleczu można położyć na twarożek
- kwiaty ogórecznika wzmocnią smak pomidorowej
Komentarze
Prześlij komentarz