mniszek pospolity
Mniszek pospolity jest - jak nazwa wskazuje - zielem pospolitym i rośnie wszędzie tam, gdzie tylko może. Ale to tylko połowa prawdy. Otóż mniszek pospolity jest cennym surowcem zielarskim. Od starożytności uważany jest za skuteczny środek przeciwko cierpieniom wątroby i woreczka żółciowego.
Świeże, młode liście mniszka przyrządza się jak sałatę, dodaje do sałatek, kanapek, a siekane do zup i mieszanek jarzynowych. Z liści i kwiatów wyrabiać można wino, a z samych liści - piwo mniszkowe.
Sok z mniszka poprawia przemianę materii, zwiększa wydalanie żółci; jest też stosowany jako lek gorzki na zaburzenia trawienne spowodowane niedostatecznym wydzielaniem soków żołądkowych, ponadto zwiększa wydalanie moczu, pomagając tym samym przy schorzeniach nerek. Jest też środkiem przeciwcukrzycowym we wczesnych stadiach tej choroby.
Do kuracji wiosennych najlepiej używać całego ziela. Należy je zmiażdżyć w maszynce do mięsa, wycisnąć sok i pić po kieliszku 2-3 razy dziennie.
Komentarze
Prześlij komentarz