gojnik

     Gojnik, nazywany również szałwią libańską albo herbatą górską, to roślina, która już od dawna jest ceniona ze względu na swoje wyjątkowe właściwości prozdrowotne. 

    właściwości i zastosowanie:

- jest bogaty w takie składniki jak: potas, żelazo, cynk, magnez, miedź, taniny, flawonoidy

wzmacnia odporność i przyspiesza leczenie infekcji

wpływa na ogólne wzmocnienie organizmu, przyspiesza procesy regeneracyjne, dodaje energii i zmniejsza uczucie zmęczenia

wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne

wpływa pozytywnie na układ krążenia

łagodzi problemy ze strony układu pokarmowego

działa uspokajająco

działa przeciwgrzybicznie

prozdrowotne działanie wykazuje przede wszystkim susz z kwiatów gojnika

z suszu należy przygotowywać napar lub odwar

  • w celu przygotowania naparu, łyżkę suszonego gojnika zalewa się gorącą wodą i zaparza przez około 5 - 10 minut pod przykryciem
  • do przygotowania odwaru potrzebne są takie same ilości gojnika oraz wody, z tym, że suszone ziele zalewa się zimną wodą, doprowadza do wrzenia i gotuje przez około 3 min

Komentarze

Popularne posty