gojnik
Gojnik, nazywany również szałwią libańską albo herbatą górską, to roślina, która już od dawna jest ceniona ze względu na swoje wyjątkowe właściwości prozdrowotne.
właściwości i zastosowanie:
- jest bogaty w takie składniki jak: potas, żelazo, cynk, magnez, miedź, taniny, flawonoidy
- wzmacnia odporność i przyspiesza leczenie infekcji
- wpływa na ogólne wzmocnienie organizmu, przyspiesza procesy regeneracyjne, dodaje energii i zmniejsza uczucie zmęczenia
- wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne
- wpływa pozytywnie na układ krążenia
- łagodzi problemy ze strony układu pokarmowego
- działa uspokajająco
- działa przeciwgrzybicznie
- prozdrowotne działanie wykazuje przede wszystkim susz z kwiatów gojnika
- z suszu należy przygotowywać napar lub odwar
- w celu przygotowania naparu, łyżkę suszonego gojnika zalewa się gorącą wodą i zaparza przez około 5 - 10 minut pod przykryciem
- do przygotowania odwaru potrzebne są takie same ilości gojnika oraz wody, z tym, że suszone ziele zalewa się zimną wodą, doprowadza do wrzenia i gotuje przez około 3 min
Komentarze
Prześlij komentarz