brukiew
Brukiew - inaczej karpiel, kwaczek - to roślina korzeniowa z rodziny kapustowatych (krzyżowych), której właściwości lecznicze i wartości odżywcze nie są powszechnie doceniane. Przez wieki brukiew uważana była za jedzenie biedoty. Nie budzi też najlepszych skojarzeń z powodu II wojny światowej - w obozach koncentracyjnych była podstawowym składnikiem zupy.
Brukiew nie rośnie dziko, jest warzywem wyłącznie uprawnym. Wygląda jak krzyżówka rzepy i kapusty, a w smaku zbliżona jest do połączenia kalarepy z rzodkiewką.
Jaka jest różnica między brukwią a rzepą? Brukiew jest blisko spokrewniona z rzepą - uważa się, że to skrzyżowanie rzepy i kapusty. Brukiew jest większa i ma twardą, grubą, pomarszczoną skórę. Rzepa jest mniejsza i ma gładką skórę. Ponadto oba warzywa mają także inną barwę. Brukiew ma barwę szaro-zieloną albo fioletową. Korzeń rzepy w dolnej części jest zwykle jasny, a w górnej - czerwony, ciemnoczerwony lub prawie czarny.
Do tego brukiew jest twardsza niż rzepa i ma wyrazisty, ostry, gorzkawy smak i charakterystyczny zapach, a rzepa jest chrupka, lekko pikantna, nawet słodkawa, przypominająca w smaku kalarepę.
właściwości i zastosowanie:
- zawiera glukozynolany - związki chemiczne o właściwościach antynowotworowych
- to środek pobudzający pracę jelit oraz drogi żółciowe
- ma także działanie wykrztuśne
- dzięki obecności związków siarkowych, jest pomocna w chorobach skóry
- jest bardzo sycąca i niskokaloryczna
- uwaga! brukwi nie należy jeść zbyt często, ponieważ może to doprowadzić do niedoczynności tarczycy; nie jest także zalecana także osobom z przewlekłymi stanami zapalnymi przewodu pokarmowego (w połączeniu z biegunką), a także w przypadku ostrych schorzeń żołądka i jelit
- może być składnikiem zup, razem z ziemniakami i marchewką
- dawniej brukiew pieczoną także jak chleb, który miała zastąpić
- w Finlandii brukiew jada się pieczoną jako dodatek do dań z mięs; używana jest też jako wzmacniacz smaku w zupach
Komentarze
Prześlij komentarz