szczypiorek
Szczypiorek jest rośliną z rodziny czosnkowatych, której właściwości i wartości odżywcze doceniano już w średniowieczu. Jednak dziko rosnący szczypiorek wykorzystywano głównie w celach leczniczych, np. Rzymianie stosowali go jako środek na ból gardła oraz środek moczopędny. Obecnie szczypiorek jest szeroko stosowany w Europie, Azji i Ameryce Północnej jako dodatek do potraw.
Szczypiorek charakteryzuje się niską kalorycznością. Jest źródłem wielu cennych składników mineralnych, jak witamina K, C, A, a także foliany, magnez, miedź i żelazo. Jest też bogaty w allicynę, związek o właściwościach przeciwbakteryjnych i przeciwgrzybiczych oraz karotenoidy. Wykazuje działanie hamujące na wzrost wszystkich bakterii patogennych.
Jako, że jest spokrewniony z czosnkiem, szalotką, porem i cebulą może wywoływać pokrzywkę u osób z nietolerancją cebuli i czosnku.
Szczypiorek charakteryzuje się niską kalorycznością. Jest źródłem wielu cennych składników mineralnych, jak witamina K, C, A, a także foliany, magnez, miedź i żelazo. Jest też bogaty w allicynę, związek o właściwościach przeciwbakteryjnych i przeciwgrzybiczych oraz karotenoidy. Wykazuje działanie hamujące na wzrost wszystkich bakterii patogennych.
Jako, że jest spokrewniony z czosnkiem, szalotką, porem i cebulą może wywoływać pokrzywkę u osób z nietolerancją cebuli i czosnku.
Komentarze
Prześlij komentarz